(FOTO) RUPE SU GOTOVO PROGUTALE KUĆE: ‘Ovo je strašno, sve je puno rupa, više se u kuću ne vraćam’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Rupe u tlu u Mečenčanima, mjestu od 218 stanovnika na pola puta od Petrinje do Kostajnice, zaprepastile su sve koji su ih vidjeli, uživo ili na fotografijama. Ali nema kraja stravi jer se iste te rupe neprestano šire. Neke od njih su na dobrom putu da progutaju cijelu obiteljsku kuću. U blizini zgrade koja je evakuirana zbog propadanja tla nastala je velika rupa ispod kuće u kojoj nitko ne stanuje. Tlo je propalo ispod kuće, s koje se srušio dio zida.

“Ovo je nevjerojatno! Ovu rupu prvi sam ja primijetio. Najprije sam vidio da se zid kuće urušio, a kad sam došao bliže, tek sam ispod granja vidio razmjere rupe. Odrezali smo granje i grmlje i tek tad vidjeli razmjere propadanja tla. Doslovno se ispod pola kuće nalazi rupa u tlu. Sreća je što tu nitko ne živi godinama, vlasnici su već dugo pokojni”, govori Josip Ugljarević, prenosi 24sata.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

“Ovo je strašno. Sve je puno rupa! Više se u kuću ne vraćam. Tamo sam doživjela tako veliki strah… A sad se pred vratima zgrade još otvorila i ogromna rupa”, rekla je Nevenka Tomašević (78) iz Mečenčana i dodala:

“Ne idem niti blizu. U vrijeme potresa bila sam na katu u sobi, vrištala sam od straha. Smještaj su nam pružili susjedi preko puta koji već godinama žive u Americi. Ustupili su nam svoju kuću na korištenje.”

Pred njenom zgradom nakon potresa stvorila se rupa od dvadesetak metara, zbog koje su stanari, njih troje, evakuirani. U četvrtak je bilo 88 rupa u Mečenčanima, no čini se da se u noći na petak pojavilo još nekoliko. Uz Nevenku i njenog sina Nenada iz zgrade je evakuirana Anđa Jelečević (58), stanarka iz prizemlja. Kraj školske zgrade dopremljeno je nekoliko kontejnera u slučaju evakuacije stanovništva, no geodeti utvrđuju je li taj teren uopće siguran za smještaj kontejnera.

“Prema preliminarnim podacima, predio kod škole mogao bi biti povoljan, za razliku od područja na kojem se već nalaze vrtače”, rekao je Franjo Šumanovac, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Najprije se govorilo da će se Mečenčani evakuirati još prije 15 dana te da je područje kod škole sigurno za kontejnere, a sad da niti to još nije sigurno. Stanovnici ovog mjesta su jadni, ogorčeni i snalaze se kako znaju. Bude se sa strahom hoće li, kada dignu rolete, ugledati ogromnu rupetinu u vlastitom vrtu. Rupe će se, kažu stručnjaci, s povlačenjem vode samo širiti.

Komentari