FINA ŠALJE KAZNE OD MINIMALNO DESET TISUĆA KUNA: Do kraja mjeseca moraju se predati financijski izvještaji!

www.ictbusiness.info

Do kraja ovog mjeseca svako od 180 tisuća registriranih poduzeća treba svoj predati godišnji financijski izvještaj o poslovanju u prošloj godini. Ukoliko to ne učine riskiraju plaćanje nemale novčane kazne koja sustiže oko 19 tisuća vlasnika tvrtki koji nisu dostavili financijske izvještaje za 2017. godinu ili umjesto izvještaja Izjavu o neaktivnosti, piše  Večernji list.

Popis ovih tvrtki FINA je objavila na svojim stranicama još u rujnu 2018. godine, a njihovim vlasnicima posljednjih tjedana pojačano stižu i posebna iznenađenja– nalozi o 10 tisuća kuna novčane kazne za tvrtku i pet tisuća kuna novčane kazne za direktora zbog kršenja zakonske obveze predaje izvještaja.

FINA prije nekoliko godina postala ovlašteni tužitelj za izdavanje prekršajnog naloga, što znači da je ovlaštena za slanje kazni bez prethodne opomene poduzetnicima.

Među ovih 19 tisuća najčešće se nalaze i oni koju su tvrtku osnovali za 10 kuna i nikada je nisu koristili čime su smatrali da su njihove obveze prema države nepostojeće.

“FINA objašnjava da je visina kazne (od 10.000 do 100.000 kuna za tvrtke i 5000 do 20.000 za direktora tvrtke) propisana Zakonom o računovodstvu te da oni izriču najniže iznose. Za sve koji su dobili rješenja, dobra je vijest da se kazna može ublažiti ako se žale u zakonskom roku unutar osam dana od uručenja. Prihvati li Prekršajni sud olakotne okolnosti, kazne se mogu smanjiti na minimum propisan Prekršajnim zakonom – 300 kuna za odgovornu osobu i 2100 kuna za pravnu osobu”, piše Večernji list.

“Protiv prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo podnijeti prigovor u roku od osam dana od dana dostave prekršajnog naloga, bez naplate takse, preporučeno poštom ili neposredno. Za postupanje prema prigovoru nadležan je Prekršajni sud prema mjestu počinjenja prekršaja. Plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra se okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora”, odgovorili su u FINA-i Večernjem listu.

Komentari