Facebook objave su urodile plodom? Milanović ima razloga za slavlje: ‘Prešišao’ je Plenkovića

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Medijski rat između dva čelna čovjeka Republike Hrvatske, zabavlja i iznenađuje javnost u proteklih nekoliko tjedana. Koliko daleko su spremni ići Plenković i Milanović, tek ćemo doznati. S obzirom na to da je predsjedniku tek prošlo nešto malo više od godine dana mandata, možemo očekivati “neočekivano”.

Kako su se ova podbadanja odrazila na cjelokupni rejting stranaka i političara doznaje RTL koji donosi novi CRO Demoskop. Velikih promjena nema, no ima novonastalih trendova.

HDZ i dalje ostaje prvi izbor, a da se održavaju izbori, za njih bi glasalo 26,8 posto ispitanika. No, HDZ ujedno već treći mjesec za redom bilježi blagi pad, a isto je vidljivo i kod SDP-a koji ostaje drugi izbor s 19,3 posto potpore ispitanika. Treću poziciju obranila je platforma MOŽEMO! s 8,2 posto.

Desne opcije Most i Domovinski pokret vrlo su blizu – 7,9 posto i 7,6, posto – te bilježe rast od veljače. Iza njih su HSS i Živi Zid te Centar i FOKUS s rejtingom od 1,4, odnosno 1,5 posto. Ispod njih je IDS, a Bandićeva stranka gotovo je prepolovila rejting u odnosu na prethodni mjesec. Na jedan posto su i Radnička fronta i Reformisti, a neodlučnih je 14,3 posto.

Tko je najpozitivniji političar?

Na vrhu ljestvice je predsjednik Zoran Milanović, a iza njega premijer Andrej Plenković. Predsjednik bilježi rast od gotovo pet postotnih bodova, ima 22,7 posto i ovo je njegov najbolji rejting u proteklih godinu dana. Blagi rast bilježi i premijer Plenković kojeg kao najpozitivca vidi gotovo 16,9 posto ispitanika.

Daleko od vodećeg dvojca je Peđa Grbin kojem rejting također blago raste. Nakon njega je Tomislav Tomašević s 3,8 posto, a slijede Zdravko Marić, pa Miroslav Škoro, a onda i Vili Beroš. Nitko je i dalje popularan – titulu najpozitivnijeg daje mu gotovo 20 posto građana.

Tko je najveći negativac?

Vrh ljestvice najnegativaca drže tri predsjednika, više od tri četvrtine ispitanika smatra da je prvi negativac premijer Plenković, drugi je predsjednik Milanović, a treći izbor je predsjednik Sabora s 4,8 posto.

Raste i negativni doživljaj Milorada Pupovca kojeg predsjednik proziva, a premijer brani, a u top pet negativaca stigao je i Vladimir Šeks koji želi opozvati predsjednika Republike. Slijedi Hrvoje Zekanović, pa Miroslav Škoro. Ispod jedan posto su još Peđa Grbin, Tomislav Ćorić i Tomislav Karamarko, a da su negativni svi poručuje 12,1 posto.

Institucije?

Pad prosječne ocjene bilježi i Ured predsjednika, i Vlada i Sabor. Zaokruženo trojka i dvije dvojke.

Društveni optimizam

Sve je više građana koji smatraju da država ide u pogrešnom smjeru, čak 73 posto u odnosu na 67,2 posto prije mjesec dana. Optimističnih je 19,8 posto građana , s tim da je među optimističnima najveći udio glasača HDZ-a.

Što se događaja koji su obilježili ožujak tiče, za 36,4 posto ispitanika je najvažniji treći val pandemije praćen problemima s isporukom cjepiva, 26,9 posto je reklo da je to sukob premijera i predsjednika oko izbora šefa Vrhovnog suda. Zatim je to isporuka lijekova zbog duga veledrogerijama (6,2%), afera s osječkim sucima (6,0%) i sporosti u obnovi nakon potresa (5,4%).

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 31. ožujka do 3. travnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Komentari