Evo koliko potresa slijedi nakon jednog velikog: Današnji jačine 4,1 po Richteru opet je uzburkao osjećaje

Foto: EMSC/Ilustracija

Danas, 24. veljače 2021. godine u 10 sati i 58 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane. Magnituda potresa iznosila je 4.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice, izvijestili su.

No, ovakve su stvari sasvim normalne te nije potrebni dizati paniku. Lucy Jones je najpoznatija seizmologinja na svijetu, ali i jedna od najutjecajnijih istraživačica potresa. Ona već 35 godina ima samo jednu jedinu misiju – pripremiti svoje sugrađane da uskoro slijedi potres svih potresa. Relativno nedavno je gostovala u Direktu, gdje su je upitali imaju li ljudi velikog razloga za brigu kad je o potresima riječ.

“Mislim da potresi stvaraju osjećaj straha veći nego što su stvarna prijetnja za vaš život. Jako nas je strah da ćemo umrijeti u potresu, ali to se događa jako jako rijetko. Shvatite ovo, sve oko vas tjera vas u strah, ali ono što vam slijedi će vjerojatno biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine su se već srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići na bolje tako da vaš automobil je vjerojatno opasniji od potresa”, rekla je tada.

Dala je i odgovor na pitanje može li jedan potres potaknuti druge.

“Svaki potres potiče druge potrese unutar određenih razmjera. Raspon veličine potresa je vrlo strm. Znači imat ćemo 10 potresa veličine 4, ako se dogodi jedan veličine 5. Odnosno, 10 puta potres veličine 5, nakon svakog veličine 6 i mora biti blizu. Ono što određuje magnitudu je duljina rasjeda koji se pomiče. Ako se pomiče jedan metar imate potres snage 1 ili 2, ali ako se pomiče rasjed duljine 10 kilometara imate potres magnitude 6, rekla je za RTL.

Banovinu je pogodilo puno potresa od kraja prosinca, nakon onog razornog te su se u nekim mjestima pojavile ogromne rupe u tlu. Zbog toga su se mnogi pitali je li voda na tom području ispravna za piće. A danas je stigao i službeni odgovor.

Voda na potresom pogođenom području Banovine zdravstveno je ispravna i stanovnici je mogu konzumirati bez ikakvih ograničenja, priopćio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Iz tog Zavoda navode da su kontrolu uzoraka vode proveli javni isporučitelji kroz terenska mjerenja prisutnosti rezidualnog dezinficijensa te paramentra mutnoće u vodi za ljudsku potrošnju.

Redovnu samokontrolu uzoraka vode za opskrbu stanovnika na području Banovine provode tvrtke Komunalac Dvor, Vodoopskrba Hrvatska Dubica, Vodoopskrba i odvodnja Topusko, Sisački vodovod, Vodovod Glina i Privreda Petrinja.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo navode kako javni isporučitelji opskrbljuju stanovništvo zdravstveno ispravnom vodom.

Ističu da voda za ljudsku potrošnju udovoljava odredbama Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize i monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.


Komentari