Evo koliko će nas točno ‘iscijediti’ porezom na alkohol, cigarete, igre na sreću…

FOTO: Milan Kujundžić / Facebook

Novi nameti trebali bi poslužiti da se skupi novac za zdravstvo koje je u nezavidnoj situaciji.

Građani bi od iduće godine, prema prijedlogu ministra zdravlja Milana Kujundžića, godišnje trebali plaćati tri milijarde kuna više poreza. Takvo povećanje proizvelo bi porezni udar kakav bi se dogodio kad bi PDV narastao s 25 na 27 %, piše danas.hr.

Stručnjaci su upozorili kako će novi porezi biti deset puta veći udar nego porez na nekretnine od kojeg je Vlada, nakon pobune u javnosti, odustala. Novi nameti trebali bi poslužiti da se skupi novac za zdravstvo koje je u nezavidnoj situaciji.

”Već šest mjeseci pozivam sve na dijalog i nuđenje mogućeg rješenja kao modela koji najmanje dotiče većinu građana kad je standard u pitanju, a riješio bi probleme u zdravstvu. Pitajte udruge oboljelih što misle o tome, ljude koji čekaju skupe lijekove. Kad obolimo, svi želimo najbolje liječenje i najskuplje lijekove, što je razumljivo. Na kraju, ovo je i preventivno po pitanju alkohola, cigareta i kocke, manje će biti potrebe za liječenje bolesti koje izazivaju”, rekao je ministar Kujundžić.

Novi porez na cigarete donio bi poskupljenje od tri kune po kutiji cigareta, a time bi se skupila 1.1 milijarda kuna, s obzirom da se procjenjuje kako 33 posto ljudi puši kutiju cigareta na dan.


S po deset kuna od svake boce žestokog pića namaknulo bi se najmanje sto milijuna kuna. Naime, godišnje se u Hrvatskoj popije deset do 12 milijuna boca.

Vlada planira od igara na sreću zaraditi još milijardu kuna, 10% nametom na godišnji promet od 10 milijardi kuna.

Ministar procjenjuje da bi mobilne usluge mogle poskupjeti 10%, za dodatnih 550-600 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje kako na Markovu trgu nisu upućeni u računicu ministra Kujundžića o povećanju poreza te čekaju njegove planove za smanjenje rashoda.

‘HNS će biti i apsolutno jest protiv bilo kakvih novih poreznih nameta na mobitele. Poreze na alkohol, kocku i duhan, što spada u porez na luksuz, podržavamo, no mobitelima ovdje nema mjesta’, rekao je zastupnik te stranke Stjepan Čuraj.

Mobilni operateri još uvijek nemaju dovoljno informacija, no uglavnom se slažu kako bi svako novo opterećenje moglo zaustaviti planirane investicije i usporiti dolazak najnaprednijih usluga do krajnjih korisnika, a time i razvoj digitalne Hrvatske, piše danas.hr.

>>> Nakon Kujundžićeve najave o povećanju poreza na mobitele, oglasio se i Tele2

Komentari

loading...