Evo kako je premijer Plenković otkrio više nego što je htio

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Analizirali smo Andreja Plenkovića i njegove istupe.

Premijer Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jedan je od najmoćnijih ljudi u našoj državi i to, osim spomenutih “titula”, zahvaljujući načinu na koji se predstavlja javnosti i građanima, odnosno svojim govorom tijela, ali i samim govorom. Mnogi ga opisuju kao političara s bahatim stavom i kontroliranim, racionalnim gardom.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ono što se kod premijera posebno ističe svakako je položaj ruku poznat kao “toranj”; ruke spojene jagodicama prstiju usmjerenih prema gore, česta gesta kod govornih istupa. Upravo je ovaj položaj ruku najjače sredstvo u neverbalnoj komunikaciji koje pokazuje moć, vlast i samopouzdanje.[/box]

Plenković je u istupima javnosti uglavnom suzdržan i tijelom odmaknut od sugovornika, čime se distancira i štiti svoj osobni prostor. Nastoji dati dojam samopouzdane osobe, uvijek stoji uspravno, uzdignute glave, ramenima prema natrag.

Njegovi govori specifični su jer se Plenković u njima uspješno ograđuje, a pritom ne koristi uvrede već na pristojan i suptilan način “podbada” protivnika.

Kada drži govor, gotovo uvijek smireno, snažno i suzdržano gestikulira rukama. Plenković je bez sumnje odličan govornik s jasnom dikcijom, odličnom retorikom, priča polako, jasno, kontrolirano i ono najvažnije – sadržajno. Siguran je u to što govori, čini se dobro pripremljenim i na svako pitanje ima spreman odgovor. Vodi računa o sadržaju i formi rečenice, rijetko diže ton i s javnošću komunicira smireno i staloženo, zbog čega dobiva povjerenje građana i kolega. Postavlja se kao “vođa” koji je jedini u stanju voditi svoju stranku, a tim stavom izaziva kod prisutnih strahopoštovanje.

Plenković rijetko ide van okvira teme, drži se zadanog i uvijek se na to vraća, stoga ne ulazi u bespotrebne rasprave koje nemaju veze s temom, čime se štiti od pitanja koja mu možda u tom trenutku ne idu u korist. Premijer je jaka, samouvjerena ličnost koja ostavlja snažan dojam karizmatičnog i kulturnog političara na sugovornike, kolege i građane.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Animozitet prema novinarima

Međutim, svjedoci smo Plenkovićeva oštrog pristupa novinarima u kojem je očito da im nije naklonjen, naprotiv, rijetko novinare gleda u oči, a u svom obraćanju javnosti drži se uspravno, stasito i iznad svih, čime pokušava nametnuti osjećaj moći, vlasti i superiornosti.

No, ovdje je najvidljiviji animozitet prema novinarima. Rijetko gleda novinare u oči, a svoj pogled zadržava na jednoj od strana, što o njemu govori da pokušava zadržati koncentraciju i fokus kako bi ostao pribran. Kada osoba gleda u jednu stranu, ona nam “priča priču”, odnosno moguće je da istu kreira i smišlja.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Premijer često pogled usmjeri gore pa desno, odnosno izbjegava direktan pogled u oči za što mnogi stručnjaci tvrde da to znači da osoba laže, no to ne mora nužno biti tako. Naime, ako osoba koja pogled usmjerava gore, lijevo ili desno u tom trenutku obrađuje neku informaciju i želi zadržati koncentraciju. Izbjegavanje pogleda i gledanja u oči povezuje se s nepostojanim ponašanjem pa osoba lako daje dojam prepredenosti i nepoštenja, a time pokazuje gotovo pa neprijateljsku želju da se socijalna interakcija prekine.[/box]

Dakle, Plenković pri obraćanju novinarima ne gleda ni u kameru ni u novinare, već odabire “prazan fokus” kako bi ostao pribran i tako može obraditi informaciju. Međutim, s obzirom da smo već spomenuli njegov animozitet prema novinarima, kao i usputne komentare koje im često upućuje, upravo je komunikacija s novinarima ono što ruši njegov miran, sadržajan i samouvjeren govor. Naime, premijer često koluta očima, pravi grimase na pitanja novinara uz podrugljivo smješkanje, čime odaje bahat stav kojim se nastoji prikazati nadmoćnijim, superiornijim i “jačim” od svih ostalih ispred sebe.


Komentari