EVO KADA SE OTVARAJU TERASE: Vladajući pronašli način kako ušutkati ugostitelje, novog prosvjeda neće biti?

Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Blaži set mjera tek je stupio na snagu, no već se razgovara o sljedećem, koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ako se trenutni trend epidemije nastavi, a on je već NEKO vrijeme u silaznoj putanji, ugostiteljskim objektima dozvolit će se rad na terasama, neslužbeno doznaje Jutarnji, pa bi tako od 1. ožujka cijela Hrvatska imala otvorene terase, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom. No, ono čemu se epidemiolozi žestoko protive su zatvoreni prostori, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima.

Polaganim i balansiranim popuštanjem mjera će se osigurati od novih prosvjeda. Inače, nove trzavice nastale su na razini Nacionalnog stožera i stožera Istarske županije, koji su najavili otvaranje terasa 1. ožujka, iako to nije potvrđeno niti odobreno na nacionalnoj razini.

Na to je reagirao i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da mu nije jasno kako istarski stožer namjerava otvoriti terase kafića 1. ožujka jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni, no ne i blaže.

“Meni se čini da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra, kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikantstvo”, izjavio je Plenković.

I šef Nacionalnog stožera te potpredsjednik Vlade Davor Božinović govorio je u sličnom tonu.

“Ja sam jučer probao diplomatskim rječnikom ukazati na pojavu koja još nije zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju ove godine. Nije epidemija nešto gdje se trebaju držati mišići pred lokalne izbore, to nije dobro”, kaže Božinović te dodaje da svi regionalni stožeri, pa tako i onaj iz Istre, imaju pravo donositi strože mjere, no mjere popuštanja donosi jedino Nacionalni stožer.

Istarski stožer tako se već odlučio za jednu strožu mjeru, a to je da ne dozvoljava otvaranje kockarnica, za što mu je Nacionalni stožer dao suglasnost. Plenković ne vidi problem s kockarnicama te govori da one nisu otvorene da bi ljudi kockali, što je mnoge zbunilo s obzirom da je kockarnicama to primarna djelatnost.

Božinović je odgovorio na pitanje smatra li da se lokalni izbori dovode u vezu s otvaranjem terasa u Istri i neotvaranjem kasina i kladionica u Istarskoj županiji s obzirom na to da tamo na vlasti nije HDZ.

“Ja sam samo rekao da ako na županijskoj razini netko u dovodi u pitanje određenu vrstu cjepiva, ako se dovodi u pitanje otvaranje nekih objekata jer građani to nisu dobro prihvatili, iako smo više puta objasnili tu odluku. Od toga stvarati problem, mislim da nije dobro”, zaključio je šef Stožera, piše Jutarnji.


Komentari