Europski sud pravde ruši hrvatski ovršni sustav?

Marko Jurinec/PIXSELL

Javnobilježnički sudovi ne smiju utjerivati dugove.

Europski sud pravde iz Luksemburga zaključio je da ovršna rješenja javnih bilježnika iz Hrvatske ne vrijede za građane Europske unije.

Na taj način doveden je u pitanje ovršni sustav koji omogućuje Fini, prometnoj policiji i javnim bilježnicama da provode ovrhe mimo sudova, piše tportal.

Svoju presudu Europski je sud temeljio na slučaju njemačkog državljanina Svena Klausa Tederahna koji je uložio prigovor protiv rješenja o ovrsi kojim mu je pulsko komunalno poduzeće pokušalo naplatiti dug od 13 eura za parking.


Ne smiju prisilno utjerivati dugove

Europski sud zauzeo je stajalište da se hrvatski javni bilježnici ne mogu podvesti pod pojam ‘suda’ pa stoga ne smiju prisilno utjerivati dugove.

Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani smatra da stajalište Europskog suda potpuno ruši hrvatski ovršni sustav koji dužniku ne daje mogućnost obrane na sudu.

Problem je u tome što javni bilježnik rješenje o ovrsi donosi na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, smatra Kervatin.

Saborski zastupnik Goran Aleksić također  smatra da je presudom Europskog suda sustav ovrha u Hrvatskoj uzdrman te da ga zato treba hitno mijenjati. Zalaže se za to da se ovršni predmeti vrate na sudove po uzoru na Sloveniju.

“Kod njih pet sudaca putem elektroničkih uređaja sve radi, tako da je to i jeftinije, i brže i efikasnije”, kaže Aleksić.

 

 

Komentari