EUROPSKA GODINA ŽELJEZNICE: Održiv, pametan i siguran prijevoz!

Zašto je 2021. Europska godina željeznice?

Najpopularnija grana hrvatskog gospodarstva je turizam, a da bismo mogli planirati njegovu budućnost, moramo se prisjetiti prošlosti. Turizam u današnjem obliku ne seže daleko u prošlost, već u prvu polovicu 19. stoljeća. Prije toga putovanja su bila rezervirana za aristokrate, no socio-ekonomski razvoj od 40-ih godina 19. stoljeća, industrijska revolucija i razvoj željezničke pružne mreže omogućili su putovanja i pripadnicima srednjega društvenog sloja.

Na našim prostorima u to doba velika prepreka razvoju turizma bila je politička podjela između Austrije i Ugarske, no nakon željezničkog povezivanja Beča s Istrom, Zagrebom i Siskom željeznica je dobila vrlo važnu ulogu u razvoju Hrvatske.

Aktivnu ulogu željeznice u razvoju gospodarstva i važnosti za održivi razvoj prepoznala je i Europska komisija koja je 2021. proglasila Europskom godinom željeznice. Tijekom ove godine isticat će se prednosti željeznice kao održivog, pametnog i sigurnog prijevoznog moda, a različite aktivnosti dovest će željeznicu u središte pozornosti na cijelom kontinentu i potaknuti građane i poduzeća na korištenje željezničkog prijevoza. Ideja je pridonijeti cilju Europskog zelenog plana prema kojemu bi EU do 2050. trebala postati klimatski neutralna.

Zašto željeznica?

Nudi raznolike pogodnosti. Osim što omogućuje putovanje na odmor ili posao, željeznica ima i druge prednosti. Poduzeća mogu koristiti usluge željezničkog prometa i ostvariti pogodnosti niskih troškova i sve konkurentnijih ponuda za prijevoz robe po cijeloj Europi, pri čemu će smanjiti svoj ugljični otisak.

Zelena je i održiva. Željeznice u Europi velikim dijelom su elektrificirane pa se iz željezničkog prijevoza emitira mnogo manje CO2 nego iz cestovnog ili zračnog prijevoza na jednakoj udaljenosti. Odgovorne su za samo 0,4 % emisija stakleničkih plinova iz prometa u EU-u, a čitav promet u EU-u odgovoran je za 25 % ukupnih emisija u EU-u. Uz to, to je jedino prijevozno sredstvo koje je od 1990. do 2017. stalno smanjivalo svoje emisije i potrošnju energije te pritom sve češće koristilo obnovljive izvore energije.

Cjenovno je pristupačna i sigurna. Najsigurniji je način kopnenog prijevoza s najnižom učestalosti nesreća sa smrtnim ishodom.

Europska godina željeznice u Hrvatskoj

Budućnost željeznice Hrvatska vidi u obnovi voznog parka suvremenim vlakovima, redefiniranju i optimiziranju internih procesa, razvoju IT rješenja koja će putovanje približiti putnicima i uvođenju usluga prema mjeri korisnika.

U ovoj godini, godini željeznice, bit će nastavljena isporuka novih elektromotornih vlakova. Naime, uz 28 novih vlakova koji su u prometu, trenutačno je u proizvodnji još 12 elektromotornih vlakova, a krajem 2020. godine potpisan je ugovor s Končar – Električnim vozilima za nabavu još 21 elektromotornog vlaka koji se sufinanciraju iz europskog Kohezijskog fonda u 85 %-tnom iznosu. Trenutačno se radi i na osiguranju sredstava za financiranje nabave još 7 dizel-motornih vlakova, što je izuzetno važno za pružanje kvalitetne usluge na neelektrificiranim prugama, a u prometu je 5 novih dizel-motornih vlakova.

Novi vlakovi vozit će (ovisno o epidemiološkoj situaciji) i na različita događanja tijekom godine, od kojih izdvajamo:

  • Potepuh – izletničkim vlakom na manifestaciju Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu u kolovozu
  • Renesansni Pan-express – Dan otvorenih vrata pivovare Carlsberg i posjet Renesansnom festivalu u Koprivnici u kolovozu
  • Pivo-express – Karlovački dani piva u Karlovcu u kolovozu
  • Voloder-express – izložba vina i posjet manifestaciji Voloderska jesen u rujnu
  • Karlekom u bajku – jednodnevni izlet na Festival bajke u Ogulinu u rujnu
  • Bučko-express – posjetite Bučijadu u Ivanić-Gradu u listopadu
  • Kesten-cug – posjetite turističku manifestaciju Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici u listopadu
  • Jelačić-vlak – putovanje u prošlost na Dan Grada Zaprešića u listopadu
  • Medeni vlak – posjetite Medenu zonu i manifestaciju Lukovo u Novskoj u listopadu

Pratite nas jer ćemo sve izlete na vrijeme najaviti ovdje.

Komentari