EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Pedijatri primijetili novi simptom koronavirusa kod djece!

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo, komentirajući epidemiološku situaciju u županiji, istaknuo je da je 73 posto oboljelih u dobi do 18 godina. U Istri je situacija s koronom i dalje bolja nego u nekim drugim županijama, no može se vrlo lako zakomplicirati, upozorio je.

“Trenutno nam je u Istri 78 posto oboljelih u dobi do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu, od čega je 73 posto oboljelih u populaciji do 18 godina, a veliki broj njih je i u samoizolaciji. S obzirom na način njihova života, kretanja i direktnog kontakta s većim brojem osoba na raznim mjestima, a uzimajući u obzir da su mnogi od njih potpuno asimptomatski prenosioci zaraze, zaista nije zgorega neprestano ponavljati apel javnosti da budu odgovorni prema sebi i drugima i pridržavaju se epidemioloških mjera. Jer nam se nažalost vrlo brzo situacija može pogoršati ili oteti kontroli, što svim silama nastojimo izbjeći”, kazao je Stojanović za Glas Istre.

Dodao je da se u posljednje vrijeme kod djece, uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju i promjene na koži u obliku očitih osipa na tijelu.

˝Taj osip kod nekih može biti manje, a kod nekih više izražen. Kod odraslih se među prvim simptomima javljaju dosta jake glavobolje i bolovi u cijelom tijelu, uz gubitak njuha i okusa, povišenu temperaturu i također još uvijek probavne smetnje. To su neke indikacije kod kojih bi svakako trebalo posumnjati na zarazu novim koronavirusom, ostati kod kuće i javiti se obiteljskom liječniku˝, poručio je Stojanović za Večernji.hr 


Komentari

loading...