Epidemiologinja otkriva zašto je gripa ove godine uranila i je li ju moguće razlikovati od korone

Foto: Pexels

Kako razlikovati gripu od korone i zašto je gripa ove godine došla ranije nego inače u Hrvatsku, za RTL otkrila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić.

Naime, prema posljednjim podacima, imamo 93 slučaja zaraze gripom, što je pomalo neuobičajeno jer se ovaj virus inače javlja u zimskom periodu.

“Malo je neobično da se tako rano pojavila gripa mi smo i inače prijašnjih godina bilježili sporadične, pojedinačne slučajeve oboljelih koji uglavnom doputovali iz inozemstva ali bi prestalo širenje. Sada smo vidjeli da se ti brojevi pojačavaju, kroz nekoliko tjedna imamo zabilježene slučajeve gripe koja se širi među našom populacijom. Ne možemo znati kako će se situacija dalje razvijati, obično se gripa kasnije javljala u 11. ili 12. mjesecu, a sada je moguće da će se ona zaustaviti i pojaviti u zimi kao inače ili nastaviti kontinuirano širiti to ne možemo znati”, objašnjava epidemiologinja.

Dodaje da je moguće da zbog testiranja na koronavirus znamo za ove slučajeve gripe. Otkrila i kako razlikovati gripu od korone. Tvrdi da ima puno zajedničkih simptoma te da je teško utvrditi o kojem je virusu riječ bez testiranja.

“Prije je korona imala neke specifične simptome koji se sad rjeđe prijavljuju, poput nedostatka mirisa i njuha. a ostali simptomi su slični -umor, bolovi u mišićima, povišena temperatura, malaksalost. Trbušni simptomi također se mogu pojaviti kod djece. Tako da su simptomi slični, I bez testiranja teško je odrediti”, kaže Nemeth Blažić.

Otkrila je i da se krenulo u postupak nabave cjepiva, kao i prethodnih godina, te da bi se s tim trebalo krenuti u studenom.

Komentari