Epidemiologinja HZJZ-a otkriva kada bi moglo započeti cijepljenje u Hrvatskoj, a i tko će imati prednost

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Ilustracija

Iako ovaj Božić po mnogoćemu neće biti nalik prethodnima, Hrvati bi mogli dobiti poklon koji život znači.

“Čini se izglednije da će prve doze doći početkom prvog mjeseca, najvjerojatnije već u ponedjeljak 4. siječnja i tad će početi cijepljenje”, rekla je u utorak dr. Goranka Petrović, specijalizantica epidemiologije i zdravstvene ekologije i voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u, prenosi RTL.

No, kad cjepivo stigne trebat će određeno vrijeme da se distribuira, navodi.

“Cjepivo će doći u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se distribuirati u one ustanove gdje nam je primarno potreba da se cijepe osobe, dakle, domovi za starije i nemoćne, i korisnici i osoblje, te naravno u zdravstvene ustanove, tu prvenstveno mislim na bolnice i odjele koji rade s Covid bolesnicima”, istaknula je.

Cjepivo dolazi u višedoznim pakiranjima i mora se rekonstituirati s fiziološkom otopinom. Tako pripremljeno cjepivo se mora davati u dozi od 0,3 mililitra po osobi pet osoba se iz jedne bočice može cijepiti.

“Inicijalna količina koja je planirana je trebala biti smanjena, tako da se sada čini da će doći 62,5 tisuća doza u prvoj pošiljci“, rekla je Petrović i dodala da prema planu za cijepljenje postoje točno ustanovljeni prioriteti koji idu u cilju zaštite osoba koje imaju povećani rizik teških oblika bolesti, hospitalizacije ili smrtnih ishoda.

“Osobe koje nisu u tom riziku, one ako se budu htjele cijepiti će doći jako kasno na red”, zaključuje Petrović.


Komentari