Epidemiologinja HZJZ-a: ‘Da se i jedna doza cjepiva baci, to je velika šteta za hrvatski narod’

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer odgovorila je na pitanje što je s protokolom za doze cjepiva protiv koronavirusa koje ostaju. Zatražio ih je u petak ministar zdravstva Vili Beroš.

“Nismo imali ni jednu novu prijavu, znamo i mi što vi ovo od petka, da su uočene neke nepravilnosti. O sankcijama – nije moje područje, to je pitanje za pravnike”, rekla je Mayer za RTL Danas.

Odgovorila je i na pitanje što je s protokolom.

“Protokol je u izradi. Trenutno vam o tome detalje ne mogu reći. Ja sam zadnjih mjesec i pol provela u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kada se tamo otvori bočica, mi idemo na teren cijepiti ljude i kad ostanu dvije, tri doze – to je krizna situacija. Tada se cijepe stariji, kronični pacijenti. Njih se zove, snalazimo se na sve moguće načine. Glavni cilj je iskoristiti sve doze. Da se i jedna doza baci, to je velika šteta za hrvatski narod”, objasnila je Mayer.

Na pitanje, ako postoji lista onih koji su tzv. backup, kako je moguće da se cijepi netko tko nije prioritetna skupina odgovorila je kako “često postoji da su mlađi ljudi više ugroženi ljudi. To se procjenjuje na licu mjesta.”

Odgovorila je i kad bi moglo biti gotovo cijepljenje starijih od 65 godina.

“To ovisi kako će nam cjepivo pristizati. Prva i druga faza su se počele preklapati. Nemamo jasnu granicu, ne možemo točno reći datum”, zaključila je.


Komentari