Epidemiologinja: ‘Bili bismo sretni da se 50 posto hrvatske populacije procijepi do ljeta’

FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel smatra da bi do ljeta odnosno jeseni moglo biti biti procijepljeno 50 posto hrvatske populacije. Distribucija cjepiva u Hrvatsku i druge zemlje kasni, ali neočekivana veća količina cjepiva od AstraZenece trebala bi stići za manje od tjedan dana. Očekuje se i nadoknađivanje neisporučenih doza od Pfizera.

Iako je zaštita starijih osoba AstraZenecinim cjepivom oko 10 posto, Pem Novosel smatra da nema razloga za zabrinutost.

“Naručili smo najveću količinu AstraZenece, srećom postoje druga cjepiva. Imamo osobe s kroničnim bolestima koji spadaju u prioritetne skupine, a mlađi su od te dobi. Također može se primijeniti i za sve ostale osobe koje su zainteresirane. Situacija nije zabrinjavajuća”, poručila je za HRT.

Rekla je da se nuspojave svakodnevno prijavljuju, što je očekivano.

“Najvećim brojem očekivane su povišena temperatura, bolnost ruke, tu su i neke situacije kao što su trnci, alergijske reakcije. Riječ je i dalje o očekivanim brojevima, s tim da je to već nekoliko stotina, ali na broj od 85.000 cijepljenih to je prema najavama”, smatra Pem Novosel.

Kaže da je važno i dalje pridržavati se epidemioloških mjera i da je stvaranje imunološke baze bitno za svladavanje epidemije.

“Bitno je da se ljudi i dalje štite, drže razmak, nose masku. Bili bi sretni da se i 50 posto populacije procijepi do ljeta, plus dio koji je prebolio bolest, kada se stvori ta imunološka baza, onda ćemo mirnije spavati”, poručila je.


Komentari