EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: ‘Brojke mogu biti i duplo veće od ovog što se detektira, vrijeme je za online nastavu’

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

U Hrvatskoj smo danas zabilježili najveći broj zaraženih koronavirusom. U posljednja 24 sata zabilježeno su 4534 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23942. Među njima je 2501 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 258 pacijenata. Preminulo je 48 osoba.

Epidemiolog Branko Kolarić za RTL je rekao da kako mogu biti i duplo veće od ovoga što detektiraju.

“Dakle mi sa ovim sustavom testiranja koliko mi sad testiramo ja mislim da više od 5000 dnevno ne možemo detektirati, ali da imamo zaraženih više – ja sam uvjeren da te brojke mogu biti i duplo više od ovoga što mi detektiramo”, jasno je rekao član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić.

Epidemiolog Kolarić kaže, prije novih mjera procjene ECDC-a su 80 umrlih u prosincu, više od 100 u siječnju. Ove bi još pooštrio.

“Mislim da nam je trenutak stvarno da sa srednjim školama prijeđemo online do Božića. Za njih bolest nije ozbiljna i je da je najbolje da su u školama, ali oni se voze u javnom prijevozu gdje se voze i radnici koji idu u domove za starije”, jasno će Kolarić.

U samoizolaciji je trenutačno gotovo 58.000 ljudi.


Komentari