Epidemiolog Polašek: ‘Ako se ovakav trend nastavi, 1. veljače ćemo vrlo vjerojatno imati manje od 300 zaraženih dnevno’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U proteklih nekoliko dana teško je ne primijetiti da su brojke u Hrvatskoj što se tiče koronavirusa znatno niže. Navedeno je komentirao i Nacionalni stožer civilne zaštite istaknuvši da bilježimo pozitivan trend, no da opuštanja još uvijek nema. Ipak, nada da će se nakon 31. siječnja mjere popustiti javlja se ne samo kod poduzetnika već i građana kojima nedostaje ispijanje kave u kafiću, vježbanje u teretani i odlazak u omiljeni restoran.

Ovaj čudesan pad novozaraženih za RTL Direkt komentirao je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade prof.dr. Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta u Splitu. Polašek smatra da su ove brojke najverojatnije rezultat mjera, a ne prokuženosti. Smatra i da su građani dobrim dijelom poštivali mjere što je pohvalno.

Nadalje, prema novim informacijama Stožer će mjere početi popuštati kada prosječan broj novozaraženih bude ispod 300, a Polašek smatra da je to vrlo mjerljiv cilj donesen međunarodnim konsenzusom, te da je navedeno važno za transport i naravno turizam.

Što se tiče novog soja koronavirusa, epidemiolog tvrdi da ne trebamo strahovati.

“Taj soj se širi, ali se već dosta proširio po Europi. Ne bih rekao da nam treba strah jer nam on nikako ne može pomoći, ali treba nam pojačani oprez od strane sustava, iako se zasad čini da stvari držimo koliko toliko pod kontrolom. Tako da ja u ovom trenutku ne bih zagovarao snažnije mjere. Trebamo vidjeti koliko će se taj soj dalje širiti. Preliminarni rezultati govore da bi postojeća cjepiva trebalo štititi i od njega i on konceptualno ne bi trebao postavljati veliki problem”, izjavio je Polašek i za kraj dodao sljedeće.

“Ako se ovakav trend nastavi, 1. veljače ćemo vrlo vjerojatno biti ispod 300 zaraženih dnevno”.


Komentari