Epidemiolog Kolarić smatra da nije vrijeme za otvaranje kafića: ‘Imamo blage mjere, puno država ima strože’

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je aktualno stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Sada trebamo razmišljati o cjepivu i kako prije procijepiti ljude, osigurati cjepivo i mislim da nam je to prioritet. Prošle smo godine u prosincu imali 7300 umrlih, a prošlih nekoliko godina bilo je četiri do pet tisuća, dakle imamo daleko najveći broj umrlih. To nam je epidemija napravila. Stožer je popustio mjere što se tiče škola, vraćaju se osnovnoškolci, što je isto relativno veliki rizik zbog mutacije korone. I tu je već povećani rizik, a mutacije još nismo detektirali u Hrvatskoj”, rekao je Kolarić za Dnevnik Nove TV na pitanje što misli o popuštanju mjera.

Dodao je kako je zabrinut zbog novih sojeva.

“Stožer je popustio što se tiče mjera za škole, što je velik rizik i u meni to izaziva zabrinutost zbog novih sojeva koji se brzo šire”, pojasnio je Kolarić.

Objasnio je kako je svjestan da su svi umorni, ali ne smatra da je vrijeme za otvaranje kafića i restorana.

‘Imamo blage mjere’

“Kafići, restorani, sada trenutno ne. Mi imamo blage mjere, puno država ima strože mjere. Svjestan sam da smo umorni, svima nam je dosta. Jedva smo došli u fazu da zdravstveni sustav može udahnuti malo zraka”, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje hoće li cijepiti ljude starije od 65 godina AstraZeneca cjepivom.

“To ćemo odlučiti kada Halmed napravi registraciju. Istraživanja su provedena na ljudima od 18 do 55 godina i čekamo još neke informacije od AstraZenece”, rekao je Kolarić.

Na pitanje o takozvanom “dugom covidu”, Kolarić je rekao da se to još mora proučiti.

“To još uvijek proučavamo, ali ima relativno značajan broj ljudi s kroničnim posljedicama ove bolesti”, zaključio je.


Komentari