Epidemiolog Kolarić o povećanoj smrtnosti: ‘To je posljedica povećanog broja zaraženih u kolovozu’

Foto : Sasa Buric / CROPIX

Epidemiolog Branko Kolarić otkrio je detalje odluke o smanjivanju broja dana izolacije te zašto je porastao broj preminulih.

“Minimalno kućno liječenje će biti 10 dana umjesto 14, i sada se osoba neće više morati testirati. Bit će važno, naravno, da osoba nema simptome. Jedina skupina koja će se testirati dalje jesu zaposlenici domova za starije koji rade s najranjivijom populacijom. Za ostale, uključujući zdravstvene radnike, više neće biti obavezno testiranje”, objasnio je za Novu TV.

Dodao je kako će se poslodavcima poslati poruka, onima koji traže negativan PCR test, da to nije smisleno. “Jer osoba može biti još nekoliko tjedana pozitivna na PCR testu, a važno je da nema simptome i da nije zarazna za okolinu. Sam rezultat tog testa nije kriterij koji bi trebao biti glavni za povratak nekoga na posao”.

Ističe da je porastao broj umrlih zbog povećanog broja zaraženih u kolovozu.

“Mi smo imali porast broja novozaraženih u kolovozu, nakon toga teže kliničke slike, pa porast broja smrtnih slučajeva. To je, dakle, posljedica tog povećanog broja zaraženih od kolovoza, posljedica tog ljetnog vala što smo sada imali”.

Kao najveće faktore smrtnosti navodi kronološku dob, debljinu i hipertenziju. “No kad bi sve zbrojili, onda bi ispalo da pola ljudi ima neki od faktora rizika za teži ishod bolesti”.

Najavio je da će se u Hrvatskoj uvoditi brži testovi, i ako će biti potrebno uvest će se strože mjere.

Serološki testovi su brzi testovi, oni otkrivaju protutijela, govore nam da li smo preboljeli infekciju. Vjerujem da će se i ti testovi vrlo brzo naći na našem tržištu. Sigurno će nam biti korisni, jer se rezultati vrlo brzo dobiju, ne mora se u laboratorij nositi uzorak. To će biti antigenski testovi, nalik testovima za trudnice”.

NOVO OTKRIĆE POMAŽE U BORBI PROTIV PANDEMIJE: Koronavirus ‘ne voli’ slane otopine


Komentari