Epidemiolog brani Borasa koji se cijepio: ‘Zdravorazumski protokol je cijepiti nekoga tko je zainteresiran’

FOTO: vijesti.hrt.hr

Informacija da se Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta, cijepio se protiv koronavirusa iako ga je prebolio u studenom prošle godine, mnoge je neugodno iznenadila. Naime, s obzirom da rektor ima antitijela u idućih nekoliko mjeseci, javnost se pita zašto je on došao na red prije nekoga tko je u ugroženoj skupini i koliko je to “moralno” s njegove strane.

Podsjetimo, Boras je cjepivo je primio 25. siječnja ove godine. Pročelnik Klinike za stomatologiju Željko Verzak iz zagrebačkog KBC-a objasnio je da se rektor sa suprugom našao na stomatološkom pregledu u trenutku kada se cijeli odjel cijepio na stomatološkom pregledu. Nakon procjepljivanja zdravstvenih djelatnika ostale su tri prorijeđene doze koje bi se inače morale baciti.

Naveden čin komentirali su i članovi nacionalnog Stožera civilne zaštite, a ministar zdravstva Vili Beroš tražio je očitovanje.

“I samu sumnju na prijevremeno cijepljenje osuđujem kao takvu. Uzimanje prava najugroženijima da se cijepe je moralno upitno. Moramo provjeriti informacije. Apeliram na sve koji dobivaju cjepivo da se cijepljenje provodi isključivo prema planu i programu, to je jasno navedeno”, naglasio je Beroš.

S druge strane epidemiolog Bernard Kaić kaže da ne postoji propisani protokol s neiskorištenim dozama, te da je zdravorazumski cijepiti nekoga, a ne baciti bočicu.

“Što s dozama kad se bočica načme? Nema protokola. Zdravorazumski protokol je cijepiti nekoga tko je zainteresiran nego baciti cjepivo, pogotovo kada cjepivo nemamo dovoljno. Neovisno o tome tko se cijepio da dobije drugu dozu kad treba. Isto tako, ako je moguće da se u ambulantama počinje cijepiti, a negdje još nije dobio zadnji korisnik doma za starije ili zadnji zdravstveni djelatnik na tom području, to je isto, mislim, neizbježno da se prva faza cijepljenja preklapa s drugom. Gdje bismo došli da ne damo cjepivo koje imamo. Došle su pristojne količine ovaj tjedan, idući dolazi još. Da ne damo cjepivo na teren dok se prva faza ne riješi to bi bilo štetno odgađanje cijepljenja”, izjavio je Kaić.

Komentari