Epidemija koronavirusa oduzela veliku čast našoj metropoli: Zagreb ipak neće biti centar Europske unije

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Europski čelnici su se u četvrtak usuglasili da se Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana, s obzirom na pandemiju koronavirusa, održi u obliku videokonferencije.

Videokonferencija će se održati 6. svibnja u punom sastavu svih država članica EU-a te šest zemalja Zapadnog Balkana, priopćila je vlada RH.

Zagrebački sastanak na vrhu održat će se u toj formi na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, navodi se u priopćenju vlade.

Na videokonferenciji Europskog vijeća održanoj u četvrtak hrvatski premijer je istaknuo da izazove krize uzrokovane pandemijom Covida-19 možemo prevladati samo zajedništvom i solidarnošću svih država članica EU-a, izvijestila je vlada.

Izvijestio je o mjerama ograničavanja na nacionalnoj razini, planu njihovog ublažavanja u fazama, kao i o gospodarsko-socijalnim posljedicama krize nastale pandemijom koronavirusa na koju je hrvatska Vlada snažno odgovorila sa ciljem zadržavanja radnih mjesta i potpore gospodarstvu.

Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, založio se za revidirani sedmogodišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni instrument gospodarskog oporavka država članica, posebno u sljedećih nekoliko godina.

Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost situacije u vezi s koronavirusom te je kao predsjedavajuća Vijeća EU-a organizirala niz ministarskih videokonferencija EU država članica, radi razmjene mišljenja u različitim područjima, posebno zdravstvu, te pronalaženja odgovarajućih rješenja za sve aspekte krize, stoji u priopćenju vladinog ureda.


Komentari