EPIDEMIJA GRIPE UZELA MAHA: Provjerite simptome zbog kojih se morate odmah javiti u bolnicu

Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatskom hara gripa.

Epidemija gripe uzela je maha. Najveći broj oboljelih je na splitskom području, gdje su i potvrđena dva smrtna slučaja.

”Trenutno imamo 33 hospitalizirana bolesnika. Znači, gripa i dalje ne jenjava. Naš prijem i dalje ima povećan broj bolesnika koji dolaze”, rekao je Dominko Carev, infektolog KBC-a Split., za Dnevnik.hr.

Zbog straha od širenja zaraze bolnice diljem zemlje zabranile su posjete, a predviđa se da će se širiti i među školskom djecom, jer od ponedjeljaka stotine njih ponovno sjeda u školske klupe.

”Oni jednostavno moraju ići u školu, čistiti dišne puteve, uzimati puno vitamina, biti na svježem zraku”, kazala je Željka Vlašić Lončarić, pedijatrica Dječje bolnice Srebrnjak.

Dr. Ilija Kuzman iz Klinke za infektivne bolesti kaže da zabranjivanje posjeta nije model koji je dao učinkovite rezultate.

”Mi ne zabranjujemo posjete već desetak godina, jer je većina naših bolesnika već inficirana. Virus influence se ne može izbjeći. On je posvuda prisutan. Ako se ljudi ne druže ovdje, druže se negdje drugdje. Nisu zatvorene ni škole, ni školske priredbe kao što je to nekad bilo. Posjeti se mogu zabraniti u jedinicama intenzivne skrbi ako tamo ima imunokomprimitirajućih bolesnika”, rekao je dr. Kuzman.

Vrhunac epidemije

Također je kazao kako bolesnike s gripom u Klinici hospitaliziraju već mjesec dana.

”Sada smo negdje na vrhuncu epidemije. Dnevno dolazi desetak bolesnika koji leže osam do 12 dana. To znači da u ovom trenutku imamo 100 od naših 230 postelja”, kaže dr. Kuzman.

Dodaje da je mogućnost zaraze je teško smanjiti na minimum pa se preporuča cijepljenje.

“Preporuča se cijepljenje. Za sada je to prilično kasno. Ne smijemo zanemariti provjetravanja prostorija, izlazak na svježi zrak, higijenu ruku. No, virus influence se ne može izbjeći. Vjerojatno ćemo u iduća dva tjedna, upravo zbog početka škole i povratka sugrađana sa zimskog odmora imati vrhunac te epidemije koji će se polako gasiti do kraja veljače”, rekao je dr. Kuzman.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]U nekim situacijama potrebno je hitno javiti se u bolnicu. Ako imate temperaturu koja traje duže od šest dana ili ako se normalizirala, pa ponovno porasla nakon par dana. Također, ukoliko osoba ima poremećaj svijesti ili ako je često povraćanje ili proljev, simptom su koji ukazuju na eventualnu komplikaciju gripe[/box]

To su znakovi komplikacije bolesti i tada je potrebno žurno zatražiti medicinsku pomoć. A komplikacija je najčešće upala pluća zbog koje se bolesnici najčešće i hospitaliziraju


Komentari