ELEMENTARNA NEPOGODA U ZAGORJU ‘Ako je država odustala od protugradne obrane, moramo ljudima osigurati dodatna sredstva!’

Foto: Facebook Televizija Zapad

Nevrijeme s tučom koje je sinoć poharalo Zagorje ostavilo je velike i teške posljedice za tamošnje poljoprivrednike, a kako je rekao Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorski, elementarna nepogoda proglasit će se u ponedjeljak.

“Ni približno ne možemo reći kolika je šteta jer je nevrijeme došlo jučer navečer oko 19:30. Danas saniramo štetu i uspostavljamo sustav jer je toliko bilo tuče i leda da su se prometnice čistile i ralicama i kao da smo usred zime, palo je 20-30 centimetara leda. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je bila ovdje, vlada će donijeti posebnu odluku oko programa za Međimurje, Varaždin i Krapinsko-zagorsku županiju i preko njega ćemo ljudima nadoknaditi štetu od ove elementarne nepogode”, rekao je Kolar u razgovoru za RTL Danas.

Tuča u Celju (Foto: Facebook)

15 dana za procjenu štete

Elementarna nepogoda proglasit će se za područje Klanjca, Oroslavja, Kumrovca, Zagorskih sela i Velikog Trgovišća. Nakon toga komisija ima 15 dana za prvu procjenu štete.

“Ali mjera vlade nema veze s procjenom naknade štete od elementarnih nepogoda koja se uobičajeno radi u Hrvatskoj”, istaknuo je zagorski župan Kolar.

“Očito je da su klimatske promjene uzele danak i da je ovo upozorenje. Ako je država odustala od štićenja države raketama, onda moramo ljudima osigurati dodatna sredstva da po povoljnim uvjetima osiguraju nasade i da kroz bespovratna sredstva osiguraju mreže”, kazao je Kolar na pitanje što se događa u Zagorju s obzirom da se nevrijeme posljednjih mjeseci obruši baš na njihov kraj.


Komentari