Ekonomski analitičar Željko Kardum: Nema šanse da se kamate na štednju povećaju; ‘proizvodimo pšenice dvostruko više od potreba’

Foto: Facebook Nu2

Trebamo li se bojati nove ekonomske krize te što ako nam inflacija ‘pojede’ ušteđevinu u bankama, samo su neke od tema koje je komentirao HRT-ov ekonomski analitičar Željko Kardum u emisiji Nedjeljom u 2.

Kardum je naglasio kako ga je začudilo kada je razgovarao s financijskim analitičarima pa je rekao kako inflacija od 7-8 posto nije tako strašna. Vidjeli smo mi i veće, no oni su ga ispravili i rekli, kako mladi nismo vidjeli veće i od tuda proizlazi njihov strah. Kako kaže, to je za njih nešto novo.

“Nadam se da ova inflacija će biti ona tranzicijska inflacija. No, mora se reći da se svjetsko gospodarstvo od COVID-a relativno dobro oporavlja”, rekao je ekonomski analitičar Željko Kardum.

Hrvatska treba izgraditi dvije nuklearke kako bi bila energetski neovisna, smatra Kardum, i misli kako u Hrvatskoj neće biti gladi zbog rata u Ukrajini jer domaće gospodarstvo proizvodi pšenice dvostruko više od potreba.

“Sve je više Europa postajala ovisna o ruskim energentima, ali ono što ih je smetalo je svjetska cijena nafte koja je zadnjih 10 godina niska, no dogodila se u Europi dekarbonizacija, idu se maknuti fosilna goriva. Ljudi sve manje kupuju, ali pojavljuje se i Ukrajina koja ima velike rezerve plina, a s obzirom na to da je ona bliža EU, EU će njima omogućiti da iskorištavaju kapacitete, rekao je Kardum i dodao kako malo po malo imate Ukrajinu koja je i geografski bliža EU i bliža EU integracijama te ona postaje Rusiji konkurent”, rekao je.

Smatra Kardum i da je Rusija ušla u rat zbog sve veće energetske neovisnosti i konkurentnosti Ukrajine. Također rekao je i da su cijene energenata na svjetskom tržištu, onakve kakve jesu i mogu ići do određene točke i preko nje će se početi smanjivati potražnja za gorivom.

“Veliko i vječno je pitanje, treba li se država odreći trošarina. U ovom trenutku naglašavam da ona mora to učiniti jer ako to ne učini, sebi reže drugi dio grane, a to utječe na gospodarske aktivnosti i ubire se manji dio PDV-a”, ističe ekonomski analitičar.


Komentari