EBU OREŠKOVIĆU I REINERU: ‘Politički pritisci su zabrinjavajući, HRT mora ostati neovisan javni servis’

en.wikipedia.org

Glavna direktorica Europske unije radiotelevizija (European Broadcasting Union – EBU) Ingrid Deltenre zbog nedavnih se političkih pritisaka i napada na Hrvatsku radioteleviziju pismom obratila predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Željku Reineru. Pismo je objavljeno na mrežnoj stranici Europske unije radiotelevizija.

Deltenre je izrazila zabrinutost zbog prijavljenih prijetnji uredničkoj i institucionalnoj neovisnosti Hrvatske radiotelevizije te istaknula kako su, prema spoznajama Europske unije radiotelevizija, nedavne reforme koje je provelo sadašnje vodstvo Hrvatske radiotelevizije postigle znatan uspjeh, što je urodilo dosljednim povećanjem gledanosti i većim povjerenjem građanstva.

Dodala je kako je Hrvatska radiotelevizija po razmjerno naprednomu profesionalnom i tehnološkom statusu jedinstvena u jugoistočnoj Europi te je čest slučaj da se članice Europske unije radiotelevizija iz te regije radi savjeta i zbog stručnosti obraćaju Hrvatskoj radioteleviziji.

Politički pritisak na nacionalnu televiziju

Deltenre je izrazila zabrinutost zbog podataka o povećanomu političkom pritisku kojemu je proteklih nekoliko tjedana izloženo vodstvo Hrvatske radiotelevizije. Hrvatska radiotelevizija, kao i svi javni medijski servisi, pripada samo građanima i samo pred njima snosi odgovornost, istaknula je u pismu Deltenre.

“Ako je javnomu medijskom servisu upućena kritika, iz bilo kojega izvora, primjerena institucija za rješavanje pritužbe je samoregulacijski mehanizam televizijske kuće, a prema potrebi i nadzorno tijelo javnoga medijskog servisa“, naglasila je glavna direktorica Europske unije radiotelevizija.

“U zrelim demokracijama postoji razumijevanje ključne uloge koju javni medijski servis ima u društvu te njegove temeljne važnosti u osiguranju stabilnoga okružja lišenog političkoga pritiska. Vjerujemo da će Vaša vlada poštovati to osnovno demokratsko načelo i zajamčiti nastavak institucionalne i uredničke neovisnosti javnoga hrvatskog medijskog servisa u skladu s europskim zakonom”, zaključila je u svojemu pismu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskoga sabora Ingrid Deltenre.

Komentari