DVOZNAMENKASTA INFLACIJA! Poznati ekonomist poručuje: ‘Tko može neka kupi dvije polovice svinje i krumpira’

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Inflacija je u svibnju ubrzala na dvoznamenkastu, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) . Cijene koje sad plaćamo su 10,8 posto više nego što su bile u svibnju prošle godine. Posebno zabrinjava rast cijena hrane i pića koji su prema statistici 15,2 posto viši nego prije godinu dana.

Ipak, da to nije baš tako, zna svatko tko ode u trgovinu. Cijene osnovnih namirnica idu prema gore puno brže nego što je to slučaj s cijenama luksuznih dobara. Dobar primjer je pekara koju većina Zagrepčana posjeti barem jedan put dnevno. Cijene tamo su otišle 20 i više posto gore.

“Svakog dana na poslu za ručak uzmem buhtlu. Prije me je koštala pet kuna, a sada je kunu skuplja. Znam da se čini kao da to nije previše, ali ipak je riječ o poskupljenju od 20 posto. Kad se tome dodaju i sva ostala poskupljenja nije malo”, objašnjava nam jedan Zagrepčanin.

“Nije isto meni kao i onome koji zarađuje 10.000 kuna. Meni ova kuna znači puno, onome koji ima visoku plaću, ne znači ništa”, govori.

S njime se slaže i ekonomist Ljubo Jurčić koji kaže kako inflacija nije ista za siromašne i za bogate.

“Onaj koji ima plaću od 20 tisuća kuna cijenu goriva od 15 kuna po litri neće ni osjetiti, on će samo možda nešto malo smanjiti štednju. Onaj koji ima prosječnu hrvatsku plaću, kredit za stan i ima malu djecu, njemu je ovo najgora noćna mora i svaka kuna mu znači puno”, govori ekonomist.

Mi s jedne strane nemamo institucije koje prate ekonomski status naših građana, a s druge strane nemamo instituciju koja prati strukturu hrvatske proizvodnje i hrvatskih troškova.

Na pitanje što građani mogu napraviti kada su suočeni s visokim cijenama hrane i energenata, Jurčić odgovara kako bi im bilo najbolje da kupe škrinju.

“Tko može neka kupi dvije polovice svinje, krumpira. Tko u kući ima malo malo zamrznutog mesa, brašne, riže, svih tih namirnica koje duže traju, onda čovjek može preživjeti i najgore krize. Ja sam odrastao na selu, a ljudi sa sela već odavno znaju da uz dobre zalihe inflacija im u idućih šest mjeseci ili godinu dana ništa ne može. Sva ta hrana može ljudima pomoći da ne osjete toliko puno povećanja cijena, dok se situacija ne smiri”, zaključuje Jurčić.


Komentari