DVOGODIŠNJA ZARA IMA DOWNOV SINDROM: Država joj dala pa ukinula pomoć jer su utvrdili da se izliječila

Screenshot/ RTL

Dvogodišnjoj Zari koja ima Downov sindrom država dala pa ukinula pomoć.

Utvrđeno je da se izliječila, iako je Down neizlječiv. U Centru za socijalnu skrb u Petrinji, dvogodišnjoj Zari koja boluje od Downovog sindroma 2014. godine su na osnovi vještačenja dodijelili invalidninu od 1250 kuna. Godinu dana kasnije 2015., vještačenje je utvrdilo da Zari više ne treba invalidnina pa joj je ista ukinuta. Inače, Downov sindrom je neizlječiva bolest.

“Nikakvo obrazloženje nismo dobili, pozvali su mene i supruga, i rekli su ovako-možemo dobiti skrb i njegu s tim ako se nećemo žaliti, u protivnom nećemo dobiti ništa”, kazala je za vijest.hr Dušica Martinović, Zarina majka.

Skrb i njega podrazumijevaju pomoć u visini 500 kuna. Kako su se ipak žalili i ta suma im je spuštena na 350.

Novinarima se iz Centra za socijalnu skrb u Petrinji nitko nije javio na fiksni telefon cijeli dan, a nije se javila ni ravnateljica na svoj broj mobitela. Proslijedili su upit nadležnom Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Stigao je odgovor koji kaže kako je do promjene Zarina statusa došlo zbog promjene propisa. Pa je tako invalidninu koju je Zari dodjelio Centar za socijalnu skrb oduzeo Zavod za jedinstveno vještačenje. U udruzi za pomoć osobama s invaliditetom Mala kuća kažu kako u šumi propisa nitko, zapravo, ne vidi djecu.

“Znamo da se promijenila Vlada, znamo da zakone svatko tumači na svoj način, ali mislim da tu puno komplikacija iziskuje tijelo za jedinstveno vještačenje koje je pritisnuto vremenskim rokovima, velikim brojem vještačenja, dugom listom čekanja ijednostavno ne pridaje dovoljno pažnje dokumentaciji koja se prilaže”, izjavila je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge za osobe s invaliditetom Mala kuća.

Ipak, situacija je dovedena do apsurda jer Zara ima dijagnozu koja će se s godinama samo pogoršati.

Da je u pitanju nemilosrdno rezanje sredstava, a ne samo površnost ukazuje i činjenica da su Zarinim roditeljima odbijene već dvije žalbe a sada čekaju riješenje treće. U međuvremenu Zaru redovito voze u Zagreb na Goljak, ili gdje god treba..

Njezin slučaj samo je jedan u nizu.


Komentari