Dva poznata njemačka lanaca najbrže plaćaju, evo tko je najsporiji

Davor Puklavec/24sata

Ova dva njemačka lanca “najbrži” su u plaćanju dobavljačima.

Od deset vodećih tvrtki u maloprodaji u Hrvatskoj daleko je “najbrži” u plaćanju obveza prema dobavljačima Dm-drogerie markt koji to u prosjeku čini u roku 20 dana, a slijede ga Kaufland sa 28 te Billa s 37,8 dana. Nakon što je 2012. kod vodeće desetorke povećano prosječno razdoblje plaćanja obveza, u godinama koje su slijedile taj se rok skraćivao pa je 2014. prosječno vrijeme plaćanja palo sa 64 na nepunih 58 dana.

Pritom je u Plodinama ono iznosilo nepunih 80 dana, u vodećem Konzumu nepunih 72 dana, a u Tisku prosječno 63,6 dana. Neki su to poslovni pokazatelji situacije u maloprodaji kojom su se u najnovijem izdanju Sektorskih analiza pozabavili analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Između ostalog, navode da su vodeći maloprodavači u 2014. u odnosu na 2013. blago povećali poslovne prihode (0,6%), ali i dalje, ukupno gledano, posluju s gubitkom, premda manjim nego prethodnih godina (2014. im je minus pao sa 56 na 50 mil. kuna).

U isto vrijeme, top 10 maloprodajnih tvrtki u Hrvatskoj povećalo je investicije u dugotrajnu imovinu za 9,2%, ali su i smanjili broj zaposlenih za 6% pa je i rast proizvodnosti rada više bio posljedica smanjenja zaposlenosti nego rasta prihoda od prodaje. U EIZ-u i ove i 2017. smatraju izglednim nastavak blagog rasta realnog prometa u trgovini na malo, a trendovi u toj branši uvelike bi trebali biti u znaku tehnoloških unaprijeđenja, naročito vezanih uz mobilne uređaje (pretraživanje, kupnje, plaćanja) te konsolidaciju baza podataka i programe lojalnosti, piše poslovni.hr.


Komentari