Dubravka Šuica prije sastanka Vijeća EU: ‘Na europsko pitanje zahtijevam europski odgovor! (VIDEO)

Wikipedia.com

Na današnjem zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnica Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i prvim potpredsjednikom Fransom Timmermansom koji su predstavili smjernice za zaštitu granica, sigurnost i efikasnije zajedničko tržište ususret sastanku Vijeća EU koji će se održati 17. i 18. prosinca 2015. godine.

“Europska unija danas ne može jamčiti vlastitu sigurnost. Zato trebamo europski odgovor na europsko pitanje jer danas trasiramo europsku budućnost i odgovorni smo za ono što će se događati. Činjenica je da svi trebamo pomoć i da moramo koordinirati naše politike. Jasno je da je Schengen u opasnosti i ne želimo da propadne, stoga se moraju usvojiti adekvatne mjere“, istaknula je u raspravi Šuica.
Predsjednik Europske komisije u svom izlaganju naglasak je stavio na učinkovito upravljanje vanjskim granicama što smatra prioritetom te ističe kako Komisija nije europska vlada, no ukoliko postoje prijetnje spremna je reagirati. Juncker je dodao da nacionalne politike nisu bile dovoljno učinkovite da bi se nosile s problemima te je zatražio potporu Europskog parlamenta za osnivanje europske obalne straže kojoj će biti zadaća nadomjestiti slabosti Schengenskog sustava.
“U Europi postoje dva različita kriterija. Očigledna je podjela na zemlje juga – zemlje sjevera, bogate zemlje i one koje to nisu te zemlje u Schengenu i izvan njega. Znate da Hrvatska nije u Schengenu pa me, gospodine Timmermans, zanima kako konkretno kanite pomoći da se Hrvatska, Bugarska i Rumunjska što prije pridruže Schengenu kako bi konačno i jasno znali koja je to vanjska granica EU koju štitimo. Tada neće biti žice između Slovenije i Hrvatske, između dvije suverene članice Europske unije. Vjerujem da ćemo tada bolje regulirati ovo pitanje i stoga vas pozivam da što prije razmotrite pridruživanje ovih zemalja Schengenskom prostoru, naravno nakon ispunjenja kriterija”, zaključila je Šuica.

 

 


Komentari