Državna odvjetnica: ‘Todorić se okoristio za preko milijardu kuna’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U istrazi bi trebalo biti ispitano 60-ak svjedoka.

Odvjetnici Ivice Todorića najavili su u srijedu navečer žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se prema tvrdnjama tužiteljstva okoristio za preko milijardu kuna.

“Nama je drago da su svi pušteni, a mi možemo nastaviti svoj posao”, kratko je prokomentirala Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković. Njen suradnik Čedo Prodanović dodao je da će Todorićeva obrana poduzeti sve radnje koje su im na raspolaganju.

Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će “kada se ostvare uvjeti” zatražiti i blokadu imovine.

“Osim za Ivicu Todorića za nikoga nema istražnog zatvora, mjera opreza ili kućnog pritvora, a ja bih rekao da nema ni nekog velikog postupka. Ali o tom potom”, kazao je izlazeći sa suda odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo.

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića koji je i ranije najavio povratak u Hrvatsku, kazao je da sudac istrage Zoran Luburić “nije ništa obrazložio, samo je donio odluku”. “Ovo je pobjeda obrane. Odlučio je doći i doći će u normalnoj atmosferi. To je hitno da se što prije riješi, ali ne da ga nakon razgovora vode u Remetinec”, dodao je Olujić.

U istrazi bi trebalo biti ispitano 60-ak svjedoka, a upravo zbog mogućeg utjecaja na njih tužiteljstvo je za sve osumnjičenike zatražilo istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.


Komentari