DRŽAVNA FIRMA DOBILA POSAO U PETRINJI: Od ponedjeljka preuzimaju jer imaju sve resurse, kaže ministar

Foto: Morana Kovač

Ugostitelji u Petrinji pripremaju 15 tisuća toplih obroka dnevno, a to je previše, rekao je u subotu ministar graditeljstva Darko Horvat. Najavio je da od ponedjeljka taj posao preuzima državna tvrtka Pleter koja ima sve potrebne resurse.

“Količina dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15.000 i mi smo mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka koji je potrebno pripremati. Od ponedjeljka uvodimo organizirani segment pripreme toplih obroka. Volonteri će biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni”, odgovorio je Horvat u Sisku na pitanje hoće li ugostitelji i dalje raditi i dijeliti hranu potrebitima.

Komentirajući način podjele i pripreme hrane u Petrinji rekao je kako će ponedjeljka taj posao povjeriti državnoj tvrtka Pleter koja ima sve potrebne resurse.

“Osigurat ćemo veću sigurnost u pripremi hrane”, naglasio je ministar.

Dodao je i kako je Vlada osigurala 160 milijuna kuna za obrtnike koji ne mogu raditi zbog potresa. Samci će dobiti jednokratni iznos pomoći od maksimalnih 2500 kuna, a obitelji do 3500 kuna.

“Iz dana u dan situacija se normalizira, a sve ono što se radi na terenu ima svoju glavu i rep”, ustvrdio je Horvat.

Na pitanje zašto se, ako Hrvatska vojska ima kuhinjski modul za pripremanje obroka, on ne koristi u Petrinji, Horvat je uzvratio: “Nema potrebe za mobilizacijom takvog objekta, a oni koji su do jučer obnašali ministarska mjesta imaju predugačak jezik, a ti su jezici politički obojani. MORH je jasno u priopćenju rekao za što je ta kuhinja i zašto nije uporabljiva za ovakvu situaciju”.

Osvrnuo se i na situaciju sa smještajem ljudi čije su kuće stradale u potresu.

“S današnjim danom na terenu je instalirano 297 stambenih jedinica iz resursa države koje su stavljene u uporabu. Još 70 kućica upravo stiže u luku Trst, to je donacija turske vlade, osiguran je prijevoz i one će već danas biti pretovarene na kamione i krenuti put Petrinje, Gline i Siska”, izjavio je ministar Darko Horvat, a objavio Dnevnik. hr.


Komentari