DRŽAVA VAS ČASTI ODMOROM: Uz Cro karticu hrvatski bi radnici na odmor mogli potpuno besplatno

Država vas planira počastiti godišnjim odmorom. Sve besplatno: hotelski smještaj i odlazak u muzeje i wellness. Ministarstvo turizma planira izdati takozvanu Cro karticu.

Sve ove blagodati bile bi moguće uz Cro karticu. Izgledala bi kao bankovna kartica, a na nju bi novac uplaćivao poslodavac, odnosno, oni poslodavci koji to budu htjeli, jer u suprotnom nema sankcija, a država bi poslodavcu taj isti novac vratila kroz porezne olakšice.

“To je jedna socijalna komponenta. Demografska socijalna, koja će i na kontinentu i na moru imati ulogu da će i u pred i post sezoni moći ići naši ljudi, dakle Hrvati, na određeni odmor”, kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Jedna od ideja je da poslodavac djelatniku uplaćuje pet, a druga 10 tisuća kuna. Ali, 50 % sredstava s kartice išlo bi na smještaj, na ugostiteljske usluge, hranu i piće, išlo bi 25 do 30 posto, a ostatak novca može se iskoristiti na muzeje, wellnes i slične sadržaje.

Dva milijuna Hrvata uopće ne putuje nikamo na odmor. Iskustvo Mađarske nakon uvođenja ovakve kartice pokazuje da je za 30 % porastao broj noćenja domaćih ljudi, piše dnevnik.hr.

Ostaje tek nada da će što više poslodavaca u Hrvatskoj prihvatiti ovu ideju.

O tome se dosta razgovaralo i na Danima hrvatskog turizma, koji se održavaju u Bolu na Braču, no pitanje je je li Vlada spremna odreći se tog novca što se tiče poreza na dohodak.

Za ukupan iznos koji bi poslodavci platili svom radniku za ljetovanje, ne bi se platio porez na dohodak. Neki kažu da je riječ o nekih 800 milijuna kuna godišnje.

Oni koji protežiraju ovaj projekt tvrde da bi se taj iznos kroz nekoliko godina vratio u višestrukom iznosu kroz troškove i neki napredak u turizmu.

No, pitanje je što je s drugim poslodavcima. Njih nikakav zakon neće prisiljavati, bit će to sve skupa isključivo njihova dobra volja. Ostaju otvorene neke teme, na primjer, što će biti s državnim zaposlenicima i s našim brojnim umirovljenicima?


Komentari