DRŽAVA ĆE IZGUBITI 80 MILIJUNA KUNA Biljezi su napokon otišli u povijest, ne trebaju vam ni za vozačku, ni putovnicu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Malo tko je primijetio, ali od 1. rujna biljezi su napokon otišli u povijest. Biljezi više nisu potrebni ni za izvaditi vozačku, prometnu, ni putovnicu, domovnicu, rodni list i ostalo.

Na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi. Iz Porezne uprave su za RTL potvrdili i kako to znači 80 milijuna kuna manje godišnje.

To sada znači i kako će svima sve biti jednostavnije.

“To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe. Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti.

To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna”, rekla je pomoćnica pročelnika za građanska stanja, Asja Ettinger.

Komentari