DOZNALI SE ŠOKANTNI DETALJI: KBC Merkur i KBC Zagreb se očitovali oko taksista Cammea koji noću prevoze opasne pakete

O kolapsu cijelog sustava i zapravo potpunoj nebrizi posvjedočio je vozač Taxi Cammea za novine 7Dnevno koji je opisom izoliranog slučaja zapravo jasno rekao kakav je odnos države prema koroni, u kavom nam je stanju kompletno zdravstvo, pa i društvo u cjelini.

Naime, taksist koji za to nema nikakvu obuku u vozilu tvrtke gotovo svakodnevno prevozi uzorke COVID-19 iz KBC-a Merkur u Zajčevoj ulici na odjel mikrobiologije u KBC Rebro. Taksist, čiji su podaci poznati redakciji, u tome nije sam, to rade i drugi njegovi kolege već oko tri mjeseca, i to gotovo svake noći, a kada je jedan od nesretnika odbio prevoziti zarazni teret, zaprijetilo mu se raskidom ugovora.

ASvi se taksisti boje za svoju golu egzistenciju pa unatoč strahu od zaraznih paketa koje prevoze od Zajčeve do Rebra, svakodnevno s mukom obavljaju svoj gorki posao. Procedura je sljedeća. Taksist, obično u gluho doba noći, s obzirom na to da se takav prijevoz ne odvija danju, nego noću, preko centrale dobije poziv da ode u bolnicu Merkur, gdje mora preuzeti pošiljku s uzorkom COVID-19. Na porti ga dočekuje plastična kutija, za koju on ne mora potpisati nikakav papir pa se praktički pismeno ne može znati da je on paket preuzeo. Vožnja koja bi inače koštala dvadesetak kuna ne naplaćuje se pa taksist pretpostavlja da je sklopljen direktni ugovor između tvrtke Cammeo i neke od spomenutih bolnica. Nakon što preuzme paket u Zajčevoj, odlazi u KBC Rebro, u koji ulazi, za razliku od pacijenata kojima se prije odlaska u bolnicu obavezno mjeri temperatura i ispituje ih se o kretanjima u posljednja dva tjedna te potom ulaze s maskom preko usta i nosa, kroz naznačena mu vrata a da ga nitko ništa i ne pita.

Potom ulazi u lift i opasni paket ostavlja na pohabanom stolu koji više sliči školskoj klupi koja je izdržala tisuće učenika. Paket ostaje na klupi mikrobiologije, a naš taksist nije vidio ni žive duše, a kamoli bilo što potpisao, te odlazi iz bolnice. Nakon bolnice nastavlja svoju noćnu smjenu i sljedećeg putnika posjeda na mjesto gdje je netom prije bio paket s koronavirusom.

“Mogu ući u bolnicu i da hoću u nju baciti bombu jer tamo nema nikoga. Razgovarao sam s kolegama o tome da, ako želimo, možemo iz bolnice uzeti i ostale pakete s koronavirusom i baciti ih u Savu ili na dječje igralište“, kaže zgranuti taksist kojemu nitko od nadređenih nije ni rekao kako treba postupati s opasnim teretom i kako se zaštititi.“Ako im je bilo skupo bolnički prevoziti opasni teret, mogli su naručiti Glovo da im odnese četiri hamburgera, tri piva i dva COVIDA”, priča očajni taksist.

Što kaže Zakon

Svi povezani s prijevozom pandemijskog virusa morali bi biti upoznati sa Zakonom o prijevozu opasnih tvari u kojem je jasno navedeno da se zarazne supstancije moraju prevoziti u za to posebno određenim vozilima i u stručnoj pratnji. U zakonu se jasno navodi u kakvim kutijama treba biti opasna stvar, tko je puni, kako se čuva, tko je i kako prevozi i koja je procedura predaje. Sve te radnje trebale bi biti popraćene gomilom papirologije. Zakon ni u jednoj svojoj stavci ne predviđa da se paket s koronavirusom može prevoziti na suvozačkom sjedalu taksija niti da ga može prevoziti taksist koji može otići i na piće s prijateljima ostavljajući koronu da ga čeka dok on ne zadovolji svoje potrebe.

Očitovanje KBC Zagreb

Iz KBC-a Zagreb su odgovorili da je “točno da laboratorij KBC-a Zagreb preuzima uzorke iz KB-a Merkur”, no kad je riječ o transportu virusa, oni, kako je u odgovoru naveo zamjenik ravnatelja bolnice, prof. dr. sc. Stjepko Pleština, “nemaju spoznaja ni utjecaja na to kako će isti biti dostavljeni, te stoga molimo da svoj upit proslijedite u KB Merkur”.

Očitovanje KB Merkur

“Prijevoz cjelokupnog biološkog materijala Kliničke bolnice Merkur obavlja za to zaduženo osoblje naše ustanove tijekom svojeg radnog vremena, dok se u slučaju njihove nedostupnosti, a radi brzine transporta materijala, učestale nepredviđene potrebe za prijevozom te ekonomičnosti, koriste usluge Taxi Cammea”, objasnili su u svojem očitovanju. Ta suradnja ne traje samo od početka epidemije koronavirusa, puno je dulja. “Klinička bolnica Merkur s navedenim prijevoznikom ostvaruje višegodišnju suradnju, čiji početak datira prije pojave virusa COVID-19”, objašnjavaju.

“Prijevoz biološkog materijala ne obavlja se vozilima Hitne pomoći jer Hitna medicinska služba zbrinjava stanja koja neposredno ugrožavaju ljudski život i teško narušavaju zdravlje. Naglašavamo kako je sav biološki materijal iz naše ustanove, uključujući i briseve za testiranje na virus COVID-19, adekvatno zaštićen, uz poštivanje higijensko-epidemioloških standarda i preporuka”, rekli su u odgovoru iz KB-a Merkur.

(VIDEO) Šokantno otkriće: Taksisti Cammea noću voze uzorke korone iz bolnice Merkur na Rebro!

Komentari