Doznajemo: HNS dobio dva ministarstva, od trećeg odustali

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HNS Plenkovićevoj većini doprinosi s pet, umjesto sa svih devet zastupnika.

Kako neslužbeno doznajemo,  dva ministarstva koja je tražio HNS već su dogovorena. Pozicija ministrice obrazovanja, kako je već pisano, pripast će HNS – ovoj Blaženki Divjak. HNS u ovom trenutku zasigurno ima i ministarstvo graditeljstva, na čijem će čelu biti i novi potpredsjednik sabora, Predrag Štromar.

No, od ministarstva pravosuđa HNS je morao odustati, kako neslužbeno doznajemo. Naime, HNS Plenkovićevoj većini doprinosi s pet, umjesto sa svih devet zastupnika te je ova činjenica razlog zbog kojeg su se morali odreći Ministartsva pravosuđa.

Tko su budući ministri?

Predrag Štromar, budući ministar graditeljstva i potpredsjednik sabora rođen je 1969. godine u Varaždinu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a od 2009. godine do prošle nedjelje bio je varaždinski župan. Zamjenikom župana postao je 2005. godine

Štromar je od 1993. bio zaposlen u tvrtki Prehrana u Varaždinu, sve do 2002. godine kada postaje direktor poslovnog centra u Varaždinu te na tom mjestu ostaje do 2008. godine. Bio je član dvaju nadzornih odbora, najprije u Varkomu, a potom u trgovačkom društvu Garancijske agencije Varaždinske županije.

Imenovan je za člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda 2012. godine, a iste godine predložen je i za imenovanje novog člana Nadzornog odbora Jadranskog naftovoda d.d.
Od 2012. godine predsjednik je Županijske organizacije HNS-a, a od 2004. godine bio je potpredsjednik. Od 2004. do 2008. bio je predsjednik nadzornog odbora HNS-a, a od 2001 član Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije. U stranci je od 1991. godine.

U njegovoj biografiji stoji kako ga je 2007. godine odlikovao predsjednik Mesić, odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta javno-privatnog partnerstva kod izgradnje škola.

>>>Tko je Blaženka Divjak, predložena za ministricu znanosti i obrazovanja?

Blaženka Divjak, buduća ministrica obrazovanja rođena je 1967. godine, a 1989. godine diplomirala je matematiku i fiziku na PMF-u. 1993. godine magistrirala je na PMF-u, dok je 1998. godine doktorirala na istom fakultetu. Profesorica je na Fakultetu organizacije i informatike, a bila je i prorektorica za studente Sveučilišta u Zagrebu.

Kandidirala se za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine, ali izgubila je od Borasa. Objavila je 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je na 50 znanstvenih konferencija i 60 stručnih skupova. Autorica je 7 knjiga, od čega su dva sveučilišni udžbenici.

Koordinirala je 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih razvojnih projekata te je u još 15 sudjelovala kako suradnik. Članica je 15 međunarodnih i nacionalnih organizacija.

>>>Tko je Blaženka Divjak, predložena za ministricu znanosti i obrazovanja?

 

>>>Istaknuti HNS – ovac otkriva: Ovo su uvjeti bez kojih ‘Narodnjaci’ neće u Plenkovićevu Vladu


Komentari