‘Dosta im se gledalo kroz prste!’ Profesori pozdravili povratak na staro, evo što kažu na Fuchsovu odredbu da učenici opet padaju razred s tri jedinice

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja donijelo je novu odredbu koja se tiče dopunske nastave i popravnog roka u školama. Iako se lani proširio krug učenika koji su mogli na popravni, od ove školske godine vrijede nova pravila.

Prošle godine učenik se zaista morao “potruditi” da padne godinu. Tako se u 2020. s pet negativnih ocjena padala godina, a s četiri negativne se moglo prijeći u viši razred. No sada je tomu došao kraju jer je ministarstvo Radovana Fuchsa odlučilo kako učenik školsku godinu pada ako na kraju ima zaključene tri jedinice.

Ovaj princip desetljećima je vladao u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Učenik više neće imati ni pravo na dodatne izlaske na popravne rokove koji su također lani bili povećani, već će priliku za ispravak ocjene imati na dopunskoj nastavi koja može trajati najviše 25 sati i uobičajenim popravnim rokovima – sve odreda aktivnostima koje se organiziraju po završetku nastavne godine.

Lani je odluka o povećanom broju zaključenih negativnih ocjena donesena zbog pandemijskog utjecaja na obrazovanje, ali i činjenice da su učenici izgubili više od mjesec dana zbog štrajka nastavnika.

Je li povratak na staro dobra odluka ili prestrog s obzirom na pandemiju koronavirusa, za Zagreb.info komentirale su nam dvije prosvjetne radnice.

“Prošle godine su se stvari malo promijenile zbog korone, ali smatram da su tri negativne ocjene opravdane za ponavljanje razreda. Odredba s pet jedinica bila je apsurd koji je dozvoljen samo radi toga da se na neki način “zakamuflira” cirkus koji je nastao zbog online nastave”, priča nam Marina B., učiteljica njemačkog jezika u osnovnoj školi.

“Iz iskustva većine učitelja do neuspjeha je dolazilo zbog nerada, jer se učenici nisu pojavljivali na nastavi, niti su odrađivali sto su trebali. Dakako, vjerujem da je bilo i propusta sa strane učitelja, ne možemo biti isključivi”, objašnjava Marina i dodaje da je situacija ove godine bila nešto bolja.

“Ove godine su svi puno bolje pripremljeni, nastava se obrađuje efikasnije s obje strane” , ističe.

Sličnog je mišljenja i profesorica hrvatskog jezika u srednjoj strukovnoj školi Martina M.

“Smatram kako je povratak na “stari režim” puno bolji i zapravo dobrodošao. Iako se nalazimo u izazovnim vremenima koje na određene načine utječu i na nastavnike i učenike, rekla bih kako se učenicima dosta “gledalo kroz prste” zbog epidemije koja je promijenila koncept nastave”, priča nam Martina.

“Dakako da se učenicima izlazi u susret ako je potrebno, ali znanje je ipak ono sto bi trebalo biti i ostati najvažnije kada je u pitanju školovanje”, zaključuje.

Komentari