Dosljednost nije njezin motiv : Što se skriva iza Pusićkinog pokušaja da spriječi koaliciju s HDZ – om?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Još u veljači Vesna Pusić u diskreciji se nalazila s Andrejem Plenkovićem.

U jeku krize Vlade HNS je bio najpoželjnija politička udavača u zemlji, a kao takvi našli su se pod krilom HDZ-ove vlade koju predvodi Andrej Plenković. Rezolutno odbacujući bilo kakvu pomisao o suradnji s HDZ – om, Vesna Pusić je na sastanku Predsjedništva gorljivo zagovarala odbijenicu Plenkoviću.

Prilično čudno, reći će upućeni, ako se uzme u obzir da je još u veljači Vesna Pusić u diskreciji nalazila s Andrejem Plenkovićem kako bi si osigurala potporu premijera i hrvatske diplomacije. Naime,  nakon što nije postala glavnom tajnicom UN – a njezine ambicije za visokim funkcijama u nekoj od takvih institucija nisu stopirane.

Međutim, njena nastojanja nisu urodila plodom, potpora je izostala zbog otezanja Ministarstva vanjskih poslova i samom Davoru Ivi Stieru koji mu je na čelu.

Očekivano, ovakav ishod događaja Pusić se nije svidio. No, osveta se servira hladna, a Vesna Pusić prilično je mudra dama. U travnju prošle godine Ivan Vrdoljak izabran je kao Pusićkin nasljednik, a Vesna Pusić dobila je mjesto počasne predsjednice što je značilo da niti jedna odluka ne može biti donesena bez njezinog blagoslova.

Unatoč prividnom povlačenju s vrha stranke njezini ambicije za međunarodnom karijerom još uvijek su bile vrlo velike, a sami članovi HNS – a tada su govorili da je vrlo moguće da se za Pusić ipak nađe mjesto na nekoj od viših funkcija unutar UN – a. No, pismo podrške ili barem ministarstva vanjskih poslova u prilog njezinim apetitima potpuno je izostalo.

Pravo vrijeme za osvetu

Iako bi Plenković Pusićki možda i pružio ruku, to nikako nije dolazilo u obzir kod samog ministra vanjskih poslova,  Davora Ive Stiera koji nikad nije krio svoju nenaklonost HNS – ovoj dami, a zbog čega i potpora o kojoj smo gore pisali nikad nije stigla.

Dovoljan razlog da se Vesna Pusić u prijelomnom trenutku za Plenkovića i HDZ osveti preko Ivana Vrdoljaka. Pozicija počasne predsjednice davala joj je takvu mogućnost jer je bila osoba čija je riječ značila i završetak rasprave, a i ranije se odricala suradnika stoga okretanje leđa Ivanu Vrdoljaku javnost ne čudi.

U noći kada je HNS bio na korak do suradnje s HDZ – om, stranci je zaprijetio raskol, upravo je govor Vesne Pusić odigrao glavnu ulogu. Ivan Vrdoljak podnosi ostavku i odlučno govori da HNS neće dogovarati suradnju s HDZ – om.

Ovaj potez iznenadio je HNS – ovce koji su bili frustrirani ponašanjem Vesne Pusić. Kako su tvrdili, Pusić cijelo vrijeme bila upućena u sve aspekte razgovora i pregovora HNS-a i HDZ-a te ih je odobravala razgovore. Nije im bilo jasno što se u protekla dva dana dogodilo da se okrenula protiv vodstva stranke i pregovora.

Kako bilo, na koncu se pokazalo da je većina članova bil  za suradnju s vladajućima, a utjecaj Vesne Pusić koja je do nedavno vukla sve konce unutar HNS – a, gotovo se izgubio. Velika ambicioznost i sklonost osvetama Vesni Pusić moglo bi se obiti o glavu. Pusić gubi uporište koje ju je održavalo u politici, a koju je poljuljala željom da se osveti Plenkoviću zbog povrijeđene taštine. HNS se osipa, a budućnost Vesne Pusić poprilično je neizvjesna.

Je li ovo kraj lukave političarke koja je zbog svojih ambicija posezala za političkim igrama i smicalicama ostaje nam za vidjeti.


Komentari