DORH o zapljeni Sanaderove imovine: Mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijevaju

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iako pravomoćnom presudom u slučaju Planinska bivši premijer Ivo Sanader državi treba isplatiti 10 milijuna kuna i milijun eura, protiv Sanadera nije pokrenut ovršni postupak jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Odgovarajući na novinarske upite zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u utorak je, navodeći samo inicijale, izvijestilo da je jedinom pravomoćnom presudom bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, zbog korupcije u slučaju Planinska, oduzeta imovinska korist od 10 milijuna kuna i milijun eura.

Nakon što je po pravomoćnoj presudi Sanader završio u zatvoru država je trebala pokrenuti ovrhu kako bi 17,5 milijuna kuna vratila u državni proračunu.

Pravomoćnu presudu Županijski sud u Zagrebu, koji je Sanaderu sudio u prvom stupnju, dostavio je 1. srpnja 2019. nadležnom državnom odvjetništvu radi naplate oduzete imovinske koristi.

“S obzirom na činjenicu o kakvom se visokom iznosu imovinske koristi radi, a imajući u vidu da je u tom trenutku sva imovina prvoosuđenog” Sanadera, osim mirovine, bila obuhvaćena mjerama osiguranja naplate u predmetu Fimi media, “odnosno da na istoj nije moguće od suda zatražiti provođenje ovrhe unovčenjem te imovine”, “ocijenjeno je opravdanim do odluke suda u predmetu Fimi media ne pokretati ovršni postupak”, ističu u državnom odvjetništvu.

U državnom odvjetništvu kažu da će nakon analize sudske odluke o oduzimanju imovinske koristi u predmetu Fimi media odlučiti o “poduzimanju radnji i pokretanju odgovarajućeg postupka radi naplate imovinske koristi utvrđene u pravomoćno dovršenom predmetu Planinska”.

Ističu i da po zakonskim odredbama “izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva”.


Komentari