Donosimo tri stvari koje trebate znati o novom Omikron soju, evo što kaže HZJZ

Foto: Pexels

Novi soj koronavirusa nazvan Omikron izazvao je paniku Svjetske zdravstvene organizacije nakon što je otkriven u Južnoafričkoj republici 24. studenog.

Varijanta je otkrivena nakon naglog porasta slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio se posebnim izvještajem o novoj varijanti virusa koji dvije godine muči cijeli svijet.

“Nova varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od Delta varijante. Varijantu B.1.1.529, nazvanu Omicron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu Delta”, objašnjava HZJZ.

Osim u južnoafričkoj Republici, virus je već otkriven i u Bocvani, Izraelu, Hong Kongu, ali i u europskim zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Češka i Njemačka.

Zagreb.info ističe tri stvari koje trebate znati o novom soju koji bi mogao stići i do Hrvatske.

1.) Zabrinjavajuće mutacije

Novi soj ima preko 30 mutacija samo na tzv. spike proteinu. HZJZ upozorava kako one nude mogućnost povećane zaraze i transmisivnosti, čime virus ima veću sposobnost obilaženja imuniteta, bilo da se radi o imunitetu preboljenja ili cijepljenja. Ako se to pokaže točnim, nova složena varijanta otežati će predviđanje daljnjih implikacija na tijek pandemije i imunitet.

“Usprkos tome, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda”, naglašava HZJZ.

Tome u prilog idu i podaci sa statističke stranice Our world in data koji pokazuje kako je, u trenutko pisanja ovoga članka, prema dostupnim informacijama u Južnoafričkoj republici cijepljeno svega 28% stanovništva.

2.) Najčešće nađena kod mladih ljudi

Omikron soj najčešće je nađen kod mladih u rasponu od 18-34 godine života, a ujedno je i to dio populacije s najmanje procijepljenosti.

“Britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti Omicron”, kazao je HZJZ.

Tako je tvrtka Novavax već krenula u proizvodnju cjepiva za ovu varijantu, te se očekuje da će biti spremno za testiranje kroz nekoliko tjedana. Pfizer/BioNTech očekuje da će cjepivo prilagođeno Omikronu razviti u narednih 100 dana (otprilike) te će u međuvremenu zatražiti odobrenje za registraciju.

Tu je i Moderna koja je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od zabrinutosti.

3.) Bitan je opseg sekvencioniranja

Dok su cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera najbolje što svaki pojedinac trenutno može napraviti, HZJZ naglašava važnost koordinacije epidemioloških službi država članica EU u sekvencioniranju.

“Nedovoljan obim sekvenciranja ograničava sposobnost otkrivanja cirkulirajućih varijanti od zabrinutosti prije nego što počnu značajno utjecati na ukupnu epidemiološku situaciju”, rekao je HZJZ.

Prema tome, Europska komisija predlaže proceduru koordiniranog pristupa za oograničavanje novih sojeva.

“Takav koordinirani pristup bi trebao obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u datom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom” istaknuo je HZJZ preporuke komisije za koju se pak, čekaju preporuke Vijeća Europe.

Pandemija je daleko od kraja

HZJZ naposljetku ustvrđuje da je pojava novih sojeva podsjetnik kako je pandemija daleko od kraja.

U tom kontekstu, prosvjedi protiv Covid potvrda mjera, kao što je bio i sinoćnji u Zagrebu u kojemu je, kako je pisao Zagreb.info bilo i uhićenih, svakako ne pomažu.

“Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti jest sljedeće: odaberite svoje cjepivo, bilo da je to vaša prva doza, vaša druga doza, jedina doza ili booster doza i cijepite se”, zaključio je HZJZ.


Komentari