Dolazi nam 1,8 milijuna doza Pfizera, Beroš se osvrnuo na Marića: ‘Nije me prozivao, slažemo se da nam treba reforma zdravstva’

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Broj aktivnih slučajeva sada je 16.053. Preminule su 44 osobe. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala, a broj novozaraženih svakim je danom sve veći. Nacionalni stožer obratio se javnosti s novim informacijama.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovome tjednu imamo 11.082 novooboljele osobe, što je porast od 32 posto u tjedan dana. Sinoć je stigla obavijest da Pfizer povećava alokacije cjepiva za Hrvatsku, još 50 milijuna će se prebaciti na drugi kvartal. Ukupno dolazi 1,8 milijuna doza do kraja lipnja.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da su postignuti dogovori s veledrogerijama o otplati duga.

“Osigurana je isporuka lijekovima do kraja godine. Svima isprika koji su razvili bojazan, ali rekli smo da ćemo napraviti sve za isporuku lijekova”, rekao je Beroš i poručio kako nas čeka neminovna reforma zdravstvenog sustava. Zadovoljan je najavljenim dolaskom cjepiva.

“Bolnički sustav je dodatno opterećen, neke bolnice smanjuju hladni pogon… Postoje rezervni kapaciteti koji su u pripremi, ako situacija eskalira”, rekao je ministar zdravstva.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se primjećuje da su niže dobne skupine osoba koje se razboljevaju. Ponovila je kako se kod mladih mogu javiti teški oblici bolesti.

Davor Božiović nadovezao se i potvrdio kako su produljene mjere zaštite na nacionalnoj razini, a da su neke županije već zatražile strože mjere. Capak smatra kako ćemo do 1. srpnja cijepiti 55 posto stanovinika, jer je to oko tisuću po županiji dnevno, a neke županije mogu cijepiti i puno više. Do danas resori trebaju dostaviti popise po županijima i prioritetima, a Capak kaže da će prosvjetni djelatnici biti prioritet.

Beroš je kasnije ponovno rekao kako nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CijepiSe, već da je sve bilo transparentno te kako sve ide po fazama. Dodao je kako nitko ništa ne krije, no da mu problemi s radom aplikacije stvaraju glavobolju. Radi na tome da se problemi riješe. Na pitanje kako to da ne zna koliko je koštala izrada platforme od 4,5 milijuna kuna kad je zdravstvu važna svaka kuna, Beroš je rekao da je izdrada platforme bila nužna i da cijenu zna načelno.

Osvrnuo se i na ministra Marića koji je na sjednici radio izravan pritisak na ministra zdravstva da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava.

“‘Na jučerašnjem sastanku nisam osjetio da me ministar Marić proziva i da imamo neke nesuglasice. Dokaz tome je da smo riješili problem, iznimno dobro se razumijemo. Iznimno dobro surađujemo, razumijemo da je potrebna reforma zdravstvenog sustava”, objasnio je.

Na kraju je Božinović izrazio nadu da će pričesti i krizme proći uz pridržavanje mjera i , kad god je moguće, na otvorenom. Apelirao je i da se obiteljske proslave i privatna okupljanja održavaju u skladu s mjerama.


Komentari