DOBRO POZNATI VIRUS: Gdje je nestala gripa? Epidemiologinja objašnjava situaciju u Hrvatskoj

Foto: Screenshot/YouTube

Gripa je virus koji obično prvo posjeti južnu hemisferu, a zatim sjevernu. Tako od gripe Hrvati obolijevaju uoči proljeća, no ove godine službeni broj prijava je izostao, što nije bio slučaj u prethodnim sezonama.

Prema posljednjim izvještajima ECDC-a u Hrvatskoj nije bilo prijavljenih slučajeva gripa, osim tu i tamo tamo sporadičnih slučajeva gripe, a detektirani su virus gripe A i B.

Što se dogodilo navedenim virusom u doba manje poznate pandemije, otkrila je epidemiologinja mr.sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije za Glas Istre.

“Zaista je vrlo niska aktivnost gripe na sjevernoj hemisferi, a to je najvjerojatnije zbog utjecaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mjera koje se provode kako bi se smanjio prijenos virusa SARS-CoV-2″, objašnjava epidemiologinja i dodaje da je pandemija koronavirusa zasjenila epidemiju gripe, te da je bilo vrlo teško razlikovati simptome jedne i druge infekcije.

“Iako je većina stručnjaka prognozirala da će paralelno cirkulirati i virus gripe i koronavirus, ipak nije do toga došlo. Ja sam i tada nekako bila sigurna da će samo jedan od njih prevladati te da je moguće da će možda jedan virus i potpuno izostati iz cirkulacije”, tumači dr. Sep-Ševerdija.

Dodaje i da su najvjerojatniji razlozi izostanka gripe, protuepidemijske mjere (distanca, nošenje zaštitne maske, dezinfekcija) koje su doprinijele sprečavanju širenja virusa u značajnoj mjeri.


Komentari