DOBRE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE: Moći će zadržati svoju i naslijediti 27% mirovine supružnika

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski će umirovljenici uz zadržavanje vlastite mirovine moći naslijediti i 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika. Novi model nasljeđivanja obiteljskih mirovina će se početi primjenjivati od 1. siječnja iduće godine. Njime će se povećati primanja 291.000 korisnika obiteljskih mirovina 10 do 25 posto.

Umirovljenicima koji će nastaviti primati naslijeđenu obiteljsku mirovinu ona će se povećati deset posto, sa 70 na 77 posto mirovine preminulog supružnika za osobu koja sama živi u kućanstvu, s 80 na 88 posto za osobu koja živi u dvočlanom kućanstvu te s 90 na 100 posto za osobu koja živi s tri i više članova obitelji.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava procjenjuje da će ta mirovina porasti za prosječnih 250 kuna. Veće povišice očekuju primatelje obiteljskih mirovina koji su stekli pravo na vlastitu mirovinu, ali su je se odrekli jer im je mirovina preminulog supružnika bila povoljnija. Većinom su to žene. One će ubuduće moći zadržati svoju mirovinu i dobiti 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika. Taj drugi dio mirovine preživjeli će supružnik moći primati tek kad navrši 65 godina i uz uvjet da njegova mirovina nije 80 puta veća od vrijednosti mirovine za jednu godinu staža.

Žena čija je mirovina oko 6000 kuna neće moći dobiti dio suprugove mirovine nakon njegove smrti jer su joj primanja iznad propisanog limita. Žena koja prima oko 3000 kuna mirovine moći će računati na 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika. U Ministarstvu tvrde da će se taj supružnikov dio mirovine najčešće kretati oko 510 kuna, piše Večernji list.

Komentari