DO KAD TRAJU ZIMSKI PRAZNICI? Zagrebački učenici kreću ranije

Flickr

Kada počinje škola, pitaju se mnogi učenici i njihovi roditelji.

Jedni na nastavu kreću od četvrtka, drugi od ponedjeljka. Škole koje su tražile odgodu poručuju kako je logično započeti polugodište na početku tjedna.

Nakon zimskih praznika, zagrebački učenici u školske će se klupe vratiti 12. siječnja. U četvrtak, kako izvještava Dnevnik.hr

“Čudno. Zašto? Obično ili idem cijeli tjedan u školu ili se cijeli tjedan odmaram”, kaže Ema, učenica drugog razreda.
“Baš smo komentirali da je gotovo nevjerovatno da škola počinje u četvrtak i da se to nije moglo prebaciti”, kaže roditelj Mario.

Neki počinju kasnije

Novo polugodište u ponedjeljak  16. siječnja će početi za učenike iz Istarske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske,Varaždinske te Primorsko goranske županije.

„Nije bila do sada praksa u novijoj hrvatskoj povijesti da škole počnu s radom tijekom tjedna, uvijek je to bio ponedjeljak”, kaže Edita Stilin, pročelnica za odgoj i obrazovanje Primorsko goranske županije.

Neki zbog logike, drugi zbog uštede na grijanju ili učenika putnika. No nikome glavni razlog nije odgoda zbog skijaškog tjedna.

“Neki će otići kod rodbine u inozemstvo, i imamo jako puno upita roditelja upravo za ta dva dana“, kaže Alen Vukelić, ravnatelj Medicinske škole u Rijeci.

Rokovi dopunske nastave

Za razliku od njih, u Otočcu s nastavom počinju ranije.

“Mislim da nije dobro, uvijek je bilo svi zajedno završavamo, svi zajedno krećemo, tako je trebalo biti i ove godine”, kaže Ivan Vidmar, ravnatelj Srednje škole Otočac. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju – kreće se od četvrtka kako bi ispoštovali rokovi dopunske nastave, upisa i državne mature.

Iz udruge srednjoškolskih ravnatelja smatraju kako bi se i fakulteti trebali prilagoditi školskom kalendaru.

“Visokoškolske ustanove ne pristaju na ono što već godinama predlažemo, da malo pomaknu upisni rok, ljetni upisni rok“, kaže Suzana Hitrec, udruga srednjoškolskih ravnatelja:

Bez obzira na to kada počinje polugodište, sve škole moraju odraditi 175 nastavnih dana. A odlazak na skijanje, baš kao i proteklih godina, roditelji mogu opravdati sami.

>>> PENEZI OTPIRAJU SVA VRATA: Djeca bogatih roditelja mogu na skijanje, a ostala moraju na nastavu

 


Komentari