DJEČJI INFEKTOLOG: ‘Oni koji ne žele nositi masku ograničavaju moju slobodu i povećavaju vjerojatnost da se zarazim’

Davorin Visnjic/PIXSELL

“Možemo reći da djeca i mladi prebolijevaju bolest s relativno blagim simptomima, a brojni od njih i bez ikakvih simptoma, što ne znači da upravo oni ne mogu biti oni koji šire infekciju na druge. No, rijetke su komplikacije, blage su kliničke slike”, kazao je dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Goran Tešović, prenosi N1.

Kaže da nema promjena u kliničkoj slici kod djece i adolescenata od početka pandemije pa do danas.

“Ono što se uočilo krajem proljeća – pojava jednog novog kliničkog sindroma kojeg zovemo multisistemni inflamatorni sindrom povezan s covidom-19, do sada smo imali troje takvih bolesnika i svi su se uspješno oporavili. Ali, moram reći da je to zapravo jedina ozbiljna komplikacija SARS-CoV-2 infekcije u djece i adolescenata”, dodaje.

Ovaj je sindrom usporedio s Kawasaki bolesti, s tim da se pacijenti brže oporavljaju od Kawasaki bolesti. Tešović je naveo da se simptomi mogu prepoznati po vrućici, otoku limfnih čvorova, promjenama po koži, osipu te promjenama po sluznici.

Dodao je i da ne zna hoće li uskoro doći do silaznog trenda.

“Nije logično očekivati silazni trend ako se ne uvedu neke nove mjere. Uvođenje tih novih mjera neće rezultirati padom broja oboljelih za manje od dva tjedna.”

‘Nedvojbeno je dokazano da maske štite’

Tešović smatra i da ne samo da su potrebne nove mjere, nego da treba inzistirati i na provođenju postojećih mjera.

“Ako je nošenje maski obvezno, onda neka se maske doista nose jer je nedvojbeno dokazano da maske štite. Jučer su objavljeni rezultati i novih istraživanja koji to definitivno potvrđuju. Ako se ne može okupljati na jednom mjestu više od 50 ljudi onda treba na tome inzistirati”, poručio je.

Pojedini koji ne žele nositi maske navode da im obveza nošenja maski ograničava slobodu.

“Imam jedan komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju vjerojatnost da će mene zaraziti, što nikako ne bih htio”, rekao je.

“U zadnje vrijeme viđamo i sve više bolesnika koji nisu tako stari, ali su bolesti podlegli unatoč provođenju svih mjera intenzivnog liječenja”, dodao je, prenosi N1.


Komentari