DIV GRUPA IZRAŽAVA SVOJE ŽALJENJE ZBOG INCIDENTA, ALI NA NJEGA NIJE IMALA NIKAKAV UTJECAJ NITI SNOSI BILO KAKVU ODGOVORNOST

DIV grupa oglasila se o prelijevanju uljnih voda u rijeku Orašnicu iz bivše tvornice TVIK. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

DIV GRUPA izražava žaljenje zbog incidenta, ali uzrok je mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo Tvik, koji na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost.

Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. Da podsjetimo riječ je o mazutu koji je u laguni završio davno prije nego je DIV GRUPA preuzela Tvik. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu.

To su sve posljedice rada tvornice prije rata kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda. Važno je naglasiti da zemljište na kojem se nalaze onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV GRUPA. Od rata, dakle i prije nego je DIV GRUPA kupila imovinu od bivše tvornice Tvik, proizvodni proces se unaprijedio i koristi se pročistač voda.

DIV GRUPA nema potrebe za korištenjem laguna, jer iste nisu dio tehnološkog postupka pročišćavanja otpadnih voda tvornice. DIV GRUPA je dodatno unaprijedila postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade.

DIV GRUPA je putem Operativnog plana uključena u Državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja te u slučaju onečišćenja prema istom redovito i postupa.

U slučaju predmetnog izlijevanja, odnosno onečišćenja rijeke Orašnice u Kninu, DIV GRUPA je postupila prema obvezama iz plana. Na teren je izašla i inspekcija koja je nalazom utvrdila da DIV GRUPA ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i ne saniranih laguna. Nadalje, proglasili su I.stupanj onečišćenja voda te su postupak sprječavanja širenja i otklanjanja posljedica prebacili na specijaliziranu tvrtku.

Na kraju, još jednom žalimo zbog incidenta, ali na njega nismo ni na koji način utjecali, niti smo to mogli. DIV GRUPA posluje u Kninu, zapošljava i pomaže stanovništvo u raznim društvenim aktivnostima. Nama je apsolutno u cilju da imamo čistu i zdravu okolinu i u tom smislu činimo sve što je u našoj moći da unaprijedimo život u Kninu”, navodi se u priopćenju.


Komentari