Direktor trgovačkog centra objasnio kako će se provoditi nova pravila: ‘Na kraju bismo mogli imati novi lockdown’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer u srijedu je na press konferenciji najavio nova pravila za trgovine te trgovačke centre.

Pravila će vjerojatno biti na snazi od 12. prosinca pa sve do 10. siječnja. Direktor Westgatea Denis Čupić potvrdio je da su nova pravila dogovarali sa Stožerom.

“Prvi su kafići, restorani i fitness centri, koji su potpuno zatvoreni, a onda smo mi. Mi smo prije ovog imali dva seta regulacija, a danas je najavljen treći. Ono što je dobro je da su pravila igre sada potpuno jasna, jer prije nije bilo dobre komunikacije sa Stožerom, ali ove mjere su razumne i jednostavne, a to je važno i za one koji ih se moraju pridržavati i za one koji ih moraju provoditi, baš kao i za one koji ih moraju kontrolirati. Prije je to bilo generalizirano, nije bilo distinkcije između većih i manjih trgovina, a sad je sve to dobro definirano, od toga kako se računa prostor pa nadalje”, rekao je Čupić za Index.

Pojasnio je i kako se kontrolira broj ljudi koji istovremeno smiju biti u trgovinama.

“Trgovine i šoping-centri na ulazima imaju uređaje koji broje ljude koji ulaze i izlaze. U nekim šoping-centrima, pa tako i u Westgateu, na ulazu imamo i termalne kamere koje ne mjere temperaturu ljudima, ali bilježe svaki ulazak i izlazak živih bića tako da u svakom trenutku znamo koliko se u određenom objektu nalazi ljudi.

Uz to, svaki šoping-centar i svaka veća trgovina ima i videonadzor, koji se prati 24 sata dnevno. Postoji i velik broj zaštitara u šoping-centrima, kako onih uniformiranih tako i onih u civilu. Svaka veća trgovina ima po jednog ili dva zaštitara u civilu. Kad se, primjerice, dogodila situacija da se grupira neka veća skupina ljudi, to se odmah vidi putem videonadzora i obavještavaju se zaštitari koji su na terenu i oni interveniraju. Ako se te osobe opiru, onda postoje dvije opcije: ili ga se zamoli da izađe van ili se pozove policija i inspekcija Civilne zaštite”, rekao je Čupić.

‘Mogli bismo imati novi lockdown’

Otkrio je i da su u srpnju i kolovozu imali nekoliko ekscesa, ali sada je to znatno manje.

“Sada se dogodi da netko eventualno skine masku, zaštitar ga upozori i to je to, nije bilo nikakvih opiranja”, objasnio je.

Čupić upozorava na nešto što mnogima u Hrvatskoj prolazi ispod radara, a to je činjenica da su trgovine prilično strogo regulirane, ali proizvodni pogoni nisu. Objasnio je i kako misli da bi ‘mogli imati novi lockdown’.

“Nas je strah da će nam brojke i dalje rasti i onda će krenuti pozivi da se zatvore trgovine, a mi smo već sada jako regulirani. Na kraju bismo mogli imati novi lockdown i to zato što nema mjera u proizvodnim pogonima”, zaključio je za Index.


Komentari