DIP IZDAO BITNO UPOZORENJE: Ovo ne smijete raditi na glasačkim mjestima

Facebook

Državno izborno povjerenstvo Republike podsjeća birače na već ranije upozorenje da se na biračkim mjestima ne smiju koristiti mobilni telefoni, kao i fotografirati glasački listići.
Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka.
Svi sudionici izbornog postupka moraju se ponašati u skladu sa zakonom i etično, ne poduzimajući radnje koje bi narušavale sustav slobodnih izbora i sprječavale potpuno i slobodno izražavanje volje birača.
Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine”, broj 66/15 — pročiščeni tekst i 104/15 — Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj U-I-1397/15 od 24. rujna 2015., dalje: Zakon) člankom 3. propisano je:

„Birač je slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje”. „Nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju”.

Posebno upozoravamo da bi fotografiranje glasačkih listića koje bi se poduzimalo uslijed nagovora, prisile ili zbog obećane nagrade od strane drugih moglo podrazumijevati ponašanje koje je suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama.

Uz to se ukazuje i na odredbe članka 333. i 336. Kaznenog zakona („Narodne novine” broj 125/11, 144/12, 56/15 i 61/15), kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

>>> KAKO PRAVILNO GLASOVATI? Pripremite se na vrijeme


Komentari