Đikić upozorava: ‘Ušli smo u najkritičniju fazu, sada sve ovisi o nama’

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Znanstvenik Ivan Đikić poručio je da Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, u kojoj je sudjelovanje građana ključno, pa je nakon razgovora s ministrom zdravstva Vilijem Berošem pozvao javnost da slijedi stručne preporuke važne za svladavanje pandemije.

U Hrvatskoj smo do sada pravilnim javnozdravstvenim mjerama uspjeli spriječiti nekontrolirano širenje virusa. Međutim, situacija u zadnjih tjedan dana ukazuje na pojavu većeg lokalnog širenja virusa diljem Hrvatske i značajan, neželjeni, ulazak virusa u bolnice, kaže taj molekularni biolog.

Usprkos posljedicama snažnog potresa u Zagrebu, ako primijenimo iskustava zemalja koje su uspjele u toj borbi, virus ćemo sigurno pobijediti, no pitanje je koliko brzo i s koliko ljudskih i gospodarskih gubitaka, kaže Đikić i ističe da to ovisi “o svima nama“.

Ističe da treba slijediti osam mjera, ponajprije praćenje savjeta Kriznog stožera, a od najvećeg je značaja da svi izbjegavaju kontakte, ostanu doma, šire samo točne informacije i zaštite bolesne i starije.

Đikić kaže da svi trebaju djelovati zajedno, od članova Kriznog stožera, preko zdravstvenih radnika do svih građana.

Građani, ističe, trebaju biti motivirani za uspjeh borbe protiv bolesti, da se pridržavaju uputa i daju podršku zdravstvenom sustavu. U tom slučaju velika je vjerojatnost suzbijanja širenja virusa unutar 4-6 tjedana i postepenog smanjivanja mjera izolacije

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje intenziviranje mjere testiranja te pravodobno otkrivanje novih slučajeva. Nabavka modernih instrumenata te otvaranja više akreditiranih laboratorija širem Hrvatske moraju biti prioritet trenutnih ulaganja, dodaje.

Đikić ističe potrebu zaštite gospodarstva i socijalno ugroženih građana, pravilnog informiranja i obrazovanja građana putem medija i uključivanja mladih koji su inovativni.

Trebamo više koristiti lokalno znanje i tehnologiju instituta širom Hrvatske, te razmotriti i uvođenje seroloških testova koji detektiraju imunost osobe na koronaviruse, posebno za zdravstvene djelatnike, ističe Đikić.

Vjerujem da Hrvatska i njezini građani imaju potrebne kvalitete i da ćemo zajedno savladati pandemiju koronavirusa, zaključuje znanstvenik Đikić.


Komentari