DENTALNI ASISTENTI: Ne mogu se zaposliti zbog birokracije, a posla ima napretek!

en.wikipedia.org

Ovaj smjer školovanja otvoren je prije četiri godine na zahtjev Hrvatske komore dentalne medicine, a sada su na njih potpuno zaboravili. 

Za zanimanje dentalnog asistenta (što je drugačije od dentalnog tehničara) školovalo se u Hrvatskoj ukupno 112 učenika. Radi se o mladim ljudima koji bi mogli, kada bi za to bilo zakonskih uvjeta, odmah nakon srednje škole na posao. Posla ima i ordinacije dentalne medicine ih žele zaposliti.

Problem je, međutim, u tome što za rad trebaju lincenciju, a da bi dobili nju, prvo trebaju položiti stručni ispit, a prije ispita odraditi pripravnički staž. Ništa to ne bi bio problem za ove srednjoškolce, kada bi se to moglo organizirati. A ne može se, jer ne postoje propisi po kojima bi se proveo bilo koji od ovih postupaka. Ne postoje, dakle, propisi za pripravnički staž dentalnih asistenata, niti je propisan način polaganja stručnog ispita, a nisi su dentalni asistenti igdje navedeni kao zdravstveni radnici. 

Ministarstvo zdravlja, koje je zaduženo za zakonsku regulaciju zdravstvenog sektora, pa tako i dentalnih asistenata, kompletno je zaboravilo na ovih 112 bivših školaraca. Da bi stvar bila ironičnija, neki su asistenti dobili dozvolu za rad u stranim zemljama, a ne mogu u vlastitoj. 

U zdravstvenim su školama zaključili kako za te učenike, pošto su Ministarstvu zdravstva već u veljači poslali upit, a na njega nisu dobili reakcije, vrijede jednaka pravila kao i medicinskim sestrama odnosno tehničarima u djelatnostima opće njege.

Iako su u međuvremenu iz Ministarstva zdravstva i Hrvatske komore dentalne medicine najavili kako će sporni pravilnici brzo biti gotovi, to su ipak napravili nakon 6 mjeseci šutnje i ignoriranja upita škola i učenika, pa im potonji ne vjeruju sve dok ne vide objavu prijeko potrebnih propisa, piše Slobodnadalmacija.hr. 

 


Komentari