DAREŽLJIVA MINISTRICA JURETIĆ: Tko god ima troje ili više djece čeka ga porezno iznenađenje

hr.n1info.com

Još uvijek ima govora i o onih famoznih tisuću eura za novorođenčad koji bi se trebali isplaćivati od rujna, a uz to ministrica je najavila i neke nove olakšice.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić gostovala je u emisiji Hrvatskoj radija “A sad Vlada” i tom prigodom je najavila nove možebitne korake Vlade koji se tiču natalitetne politike. Jedna od tih odluka bit će i osnivanje Uprave za demografiju, koja bi trebala djelovati pod nadležnosti njena ministarstva, a sačinjavali bi ju stručnjaci. Cilj je, kako tvrdi Juretić, donošnje ozbiljne demografske strategije na čemu bi trebalo raditi nekoliko ministarstava, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naravno, još uvijek ima govora i o onih famoznih tisuću eura za novorođenčad koji bi se trebali isplaćivati od rujna, a uz to ministrica je najavila i neke nove olakšice. “Ako je netko zacrtao da će imati jedno dijete, na njega se teško može utjecati, no ohrabriti treba one koji su na ‘granici’, odnosno imaju dvoje djece, a htjeli bi možda i treće. Njih bi u tom smjeru možda ohrabrile olakšice, primjerice, da im se pri kupnji kombija, koji je potreban jednoj mnogočlanoj obitelji, ne računa porez”, kazala je ministrica.

“Od ovakve naknade nema koristi”

Mate Bašić, otac šestero djece, smatra kako to i nije loša ideja, ali dugoročno od nje nema neke koristi. “Vozim “renault kangoo” u koji nas komotno sjedne šest, tako da više u punom sastavu ne možemo nigdje. U perspektivi razmišljam o nekom adekvatnijem rješenju poput kombija, a oslobađanje od plaćanja poreza uvijek dobro dođe. U svakom slučaju, to je razmišljanje u pravom smjeru jer mnogočlanim obiteljima treba olakšati svakodnevni život. Od jednokratne naknade, čak i ove od 1000 eura, nema puno koristi. To je kao da žednome u pustinji daš pola čaše vode, a pred njim je još 1000 kilometara”, objasnio je Bašić.

Komentirao je Bašić i reformu “tisuću eura”, a kazao je kako sve Vlade pričaju o pronalatiletnoj politici, ali niti jedna se nije odlučila pozabaviti birokratskim problemima s kojima se mnogočlane obitelji susreću. On pak smatra kako olakšice i tisuću eura ne mogu potaknuti ljude na širenje obitelji. “Samo me dragi Bog može potaknuti da idem na sedmo dijete, kao što je i dosad bio slučaj. Vjerujte mi, onaj tko želi puno djece ne razmišlja o pogodnostima koje status mnogočlane obitelji donosi”, zaključio je.

Koliko bi iznosila olakšica na kombi

Željko Marušić sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti izračunao je da bi kod osnovnog modela kombija, VW Transporteru 2.0 TDI olakšica iznosila gotovo 90 tisuća kuna – njegova cijena u autosalonu, s pripadajućim davanjima, iznosi 269.810 kuna, a ako kupac koji dolazi iz mnogočlane obitelji bude koristio olakšicu dobit će ga za 179.877 kuna.


Komentari