DANAS JE DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Znate li što zapravo slavimo na današnji dan?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kao i svake godine, 22. lipnja dolazi s ljetnim vrućinama. Stoga mnogi Hrvati ovaj praznik iskoriste kako bi ga spojili s vikendom i spas od vrućina pronašli na nekim od jadranskih plaža. No znate li što zapravo slavimo danas?

Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao praznik – Dan antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske.

Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

U bivšoj SFRJ se Dan antifašističke borbe slavio 27. srpnja što je također bio Dan ustanka naroda Hrvatske, a bio je povezan s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkoga odreda tom danu prethodio više od mjesec dana.

Komentari